Annons
Nyheter

Minnesdag om slaveri blir helgdag i USA

USA • Publicerad 16 juni 2021
Juneteenth-demonstration i Las Vegas den 19 juni 2020. Dagen, som uppmärksammar slaveriets avskaffande i USA, ska bli en nationell helgdag.
Juneteenth-demonstration i Las Vegas den 19 juni 2020. Dagen, som uppmärksammar slaveriets avskaffande i USA, ska bli en nationell helgdag.Foto: John Locher/AP/TT

Den amerikanska senaten har röstat igenom att göra minnesdagen för slaveriets avskaffande, "Juneteenth", till en nationell helgdag, rapporterar The New York Times. I samband med förra årets våg av demonstrationer mot rasism och polisvåld gav många företag sina anställda ledigt på Juneteenth, som inträffar den 19 juni varje år. Protesterna gav vind i seglen till förslaget att göra minnesdagen till en nationell helgdag.

Juneteenth uppmärksammar dagen då de sista svarta slavarna i USA frigavs, när nordstaterna tog kontroll över staden Galveston i Texas den 19 juni 1865. Den har firats sedan 1800-talet och är redan en helgdag i 47 delstater.

Förslaget att göra Juneteenth till en nationell helgdag röstades igenom av en enig senat och väntas även godkännas av det demokratledda representanthuset.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons