Annons
Nyheter

Åtta unga döda i festivalkaos

Minst åtta unga personer har omkommit och flera har skadats på Travis Scotts musikfestival Astroworld i Houston, Texas. Olyckan inträffade när panik bröt ut i publiken under rapparens konsert.
Resten av festivalen har ställts in.
USA • Publicerad 6 november 2021
Olyckan inträffade under Travis Scotts framträdande på fredagskvällen, lokal tid.
Olyckan inträffade under Travis Scotts framträdande på fredagskvällen, lokal tid.Foto: Amy Harris/AP/TT

De kaotiska scenerna utbröt efter att Scott gick på scen vid klockan 21 på fredagskvällen, lokal tid. Runt 50 000 personer befann sig i folkmassan.

– Publiken började pressa sig framåt mot scenen och panik uppstod, säger Houstons brandchef Samuel Peña vid en pressträff, enligt ABC News.

Avbröt flera gånger

Annons

Houston Chronicle rapporterar att Travis Scott avbröt framträdandet flera gånger när han såg nödställda i publiken, och bad säkerhetspersonalen att hjälpa dem ur folkmassan.

"Jag är fullkomligt förtvivlad över det som skedde i går. Mina tankar går till familjerna och alla som påverkades”, skriver stjärnan på Twitter.

Utöver de omkomna fördes tiotals personer till sjukhus, och runt 300 vårdades på plats.

De omkomna var mellan 14 och 27 år, enligt borgmästaren Sylvester Turner. Han säger att det är för tidigt att dra några slutsatser om vad som gick fel, skriver AP.

Vad som fick publiken att börja pressa sig framåt mot scenen är oklart.

– Jag har skickat utredare till sjukhuset, för vi vet helt enkelt inte. Vi ska göra en utredning och ta reda på det, säger Houstons polischef Troy Finner enligt The New York Times.

"En kraft tog över"

Vittnen har berättat att en klocka räknade ner till när Travis Scott skulle börja sitt framträdande. Det fick publiken att strömma fram mot scenen.

– Så fort som han kom ut på scenen var det som en kraft tog över och allt blev helt galet. Helt plötsligt kläms ens revben. Du får någons arm runt din nacke. Du försöker andas men du kan inte, säger Niaara Goods, 28 år, till AP.

Andra vittnen säger att det fanns flera så kallade flaskhalsar på området där det var stor trängsel och hetsig stämning, till exempel vid testcentret för covid-19 och vid försäljningsområden, skriver Reuters.

Även tidigare under kvällen ska många ha skadats när hundratals personer stormade festivalområdet, och arrangörerna manar i ett Instagram-inlägg alla som har information om vad som hände att höra av sig till polisen.

Annons

Travis Scott har arrangerat festivalen i sin forna hemstad Houston sedan 2018. Förra årets upplaga ställdes in på grund av pandemin, så avsikten var att kunna hålla en storstilad återkomst i år.

Fakta: Liknande händelser

3 december 1979: När det brittiska rockbandet The Who skulle uppträda på Riverfront Coliseum i Cincinnati, Ohio, öppnades bara ett par av de 16 dörrarna när publiken skulle släppas in. Många trampades ned när publikmassan försökte klämma sig igenom de öppna portarna, och elva omkom.

28 december 1991: När en kändisbasketmatch skulle hållas med bland andra rapstjärnan Sean "Puff Daddy" Combs på City College of New York krossade besökare en glasdörr och stormade lokalen. Många av dem rusade nedför en trappa som slutade i stängda svängdörrar. Nio personer omkom i det tumult som uppstod.

30 juni 2000: Det amerikanska rockbandet Pearl Jam spelar på Roskildefestivalen i Danmark. Det var sent, regnigt, lerigt och dålig sikt, vilket tros ha bidragit till att publiken pressade sig allt närmare scenen. Trots att konserten avbröts flera gånger, och att sångaren Eddie Vedder vädjade till publiken om att backa, trampades nio personer ihjäl.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons