Nyheter

Minst en polis åtalas för Eric Torells död

Minst en av de tre poliser som misstänks för brott efter dödsskjutningen av 20-årige Eric Torell förra sommaren kommer att åtalas, enligt uppgifter till TT.
Brottsrubriceringen är vållande till annans död.
Brott (TT) • Publicerad 12 april 2019
Blommor, ljus och hyllningar vid den plats där Eric Torell blev dödad av polisen. Arkivbild.
Blommor, ljus och hyllningar vid den plats där Eric Torell blev dödad av polisen. Arkivbild.Foto: Joel Malm n /TT

Åklagaren Martin Tidén har inlett sin pressträff om resultatet av den stora förundersökningen med att beskriva händelseförloppet den morgon då Eric Torell sköts till döds.

På innergården där skottlossningen ägde rum den 2 augusti förra året fanns tre poliser på plats. När Eric Torell kom in på innergården höjde han sitt leksaksvapen mot en av dessa.

-Då öppnar poliserna verkanseld, säger Martin Tidén, och beskriver därefter på vilket avstånd och hur många skott respektive polis skjuter mot 20-åringen.

Kunde inte räddas

Enligt åklagaren hade Eric Torells liv inte kunde räddas, när vårdinsatserna inleddes har alltså ingen betydelse.

Eric Torell hade rymt hemifrån för att leka med ett låtsasvapen. 20-åringen hade Downs syndrom och autism, och enligt hans mamma Katarina Söderberg befann han sig på en treårings mentala nivå.

Polis hade larmats till den plats där Eric Torell dödades eftersom det fanns misstankar om att en känd våldsverkare befann sig på adressen.

Tre poliser har varit misstänkta för brott i samband med dödsskjutningen och en omfattande förundersökning har genomförts. Hundratalet förhör har hållits, en 3D-modell av platsen har skapats för att ge åklagaren en bild av händelseförloppet, rekonstruktioner har gjorts och en stor mängd fynd från platsen har analyserats.

Man har också försökt utreda vilka ljusförhållanden som rådde på platsen vid tiden för dödsskjutningen, eftersom polisen inledningsvis uppgav det rådande mörkret gjorde det svårt att se att vapnet som Eric Torell hade i handen var en leksak.

Berört många

Eric Torells död berörde många människor. Vid hans begravning hölls Gustaf Vasa kyrka i Stockholm öppen för alla som ville samlas för att sörja eller uttrycka sitt deltagande.

Prästen Pär Friberg som ledde ceremonin i kyrkan tecknade en bild av en empatisk och kärleksfull ung man som brydde sig om hur andra mådde. Friberg berättade också att Eric Torell tyckte om polisen:

-Och han fick till sin stora glädje åka piketbuss för fyra år sedan, ända fram till porten hemma, och som tack fick den kvinnliga polisen en puss.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.