Annons
Nyheter

Minuspriser på el i natt

Minuspriser på el väntar under några timmar natten mot fredag. För dem med timavtal är det därmed läge att passa på.
Den senaste månaden har elprischocken kommit av sig.
Ekonomi • Publicerad 10 november 2022
Bra fart på vindsnurrorna kommande dygn. Arkivbild.
Bra fart på vindsnurrorna kommande dygn. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Kommande dygn landar elpriset i snitt på superlåga två öre per kilowattimme i hela landet, enligt prissättningen på elbörsen Nord Pool. Och under några enskilda nattimmar produceras så mycket ström, samtidigt som förbrukning är låg, att priset landar under noll.

Orsaken är ett rejält blåsväder som drar in över Sverige, men även hög vindproduktion i Danmark och Tyskland bidrar. Faktum är att hela Norden har extremt låga priser. Även danskarna betalar bara 2-3 öre per kWh under fredagen.

Annons

Som jämförelse kostade elen under torsdagsdygnet i snitt 41 öre/kWh i hela Sverige och där har priset nu legat hittills under november.

Pilarna har tydligt pekat ner under den senaste tiden. I oktober landade snittpriset i södra halvan av landet på runt 80 öre, vilken redan då var en kraftig nedgång från rekordnivån 3 kronor/kWh i augusti i Sydsverige.

Ovanpå priserna på Nord Pool tillkommer elhandelsbolagens påslag, skatter och moms plus nätavgift.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons