Annons
Nyheter

Misstänkt för rånmord i Vallentuna släppt

En av de män som i tingsrätten dömdes till livstids fängelse för dubbelmordet i Vallentuna förra året har släppts på fri fot.
Brott • Publicerad 10 mars 2021
Svea hovrätt har hävt häktningen av den 26-årige mannen som i tingsrätten dömdes för mord. Arkivbild.
Svea hovrätt har hävt häktningen av den 26-årige mannen som i tingsrätten dömdes för mord. Arkivbild.Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

För drygt ett år sedan hittades en kvinna och en man mördade i sitt hus i Vallentuna. I början av januari dömdes en 28-årig man och en 26-årig man till livstids fängelse för att ha mördat kvinnan. Men ingen dömdes för mordet på mannen.

Tidigt på morgonen den 11 januari 2020 trängde sig männen in i offrens avsides belägna hus i Vallentuna.

Annons

De hade fått reda på att mannen i huset hade sålt en släktgård för en stor summa pengar och åkte dit för att råna honom.

Ett mord

De var maskerade och tvingade med hot och våld paret att lämna ut inloggningsuppgifter till sina bankkonton och ska också ha tilltvingat sig kontanter.

Av tingsrättens dom framgick att gärningsmännen planerat rånet i ett par dagar och de har också erkänt att de utfört det tillsammans.

Därefter har mannen och kvinnan mördats.

Tingsrätten fann dock att det var bevisat att de båda männen tillsammans och i samförstånd har dödat kvinnan och de dömdes därför båda för mordet på henne.

I måndags släpptes dock den 26-årige mannen ur häktet efter beslut av hovrätten eftersom det inte finns "tillräckliga skäl" för att han ska vara fortsatt frihetsberövad. Något som DN var först att rapportera om.

Frias troligen

Åklagaren Jenny Karlsson säger till TT att beslutet att släppa mannen tyder på att hovrätten inte kommer att döma honom för något av morden.

– Det tyder på att hovrätten kommer att ogilla åtalet för mord gällande den personen, säger Jenny Karlsson som i övrigt inte vill kommentera beslutet.

Även mannens försvarare, advokat Björn Sandin, säger till TT att beslutet om frisläppande av hans klient troligen innebär att mannen inte kommer att dömas för mord. Men däremot kommer han att dömas för rån, eftersom han erkänt det brottet.

– Han kommer att bli dömd i enlighet med sitt erkännande i vart fall för rån av normalgraden. Och skulle det vara så att hovrätten delar vår uppfattning att det inte är att bedöma som ett grovt rån så är det inte obligatorisk häktning, säger Björn Sandin.

Annons

Hovrätten meddelar sin dom i målet på fredag klockan 11.

Fakta: Dubbelmordet i Vallentuna

Den 15 januari 2020 ringer en anmälare till polisen då hon är orolig för sin väninna, som hon inte fått tag i på flera dagar. När polisen kommer till den bostad i Vallentuna där väninnan bor tillsammans med en 61-årig man hittar patrullen de båda mördade. Mordet misstänks ha ägt rum några dagar tidigare.

Polisen inleder en kartläggning av offren och snart riktas misstankarna mot två män från trakten, 26 och 28 år gamla. Polisen kan se att det på morgonen lördagen den 11 januari skett två överföringar från offrens bankkonton till en av de nu åtalade männen. Senare på kvällen har en ny inloggning gjorts på 61-åringens bankkonto, som kunnat positioneras till en av de åtalades bostad. Dessutom har vittnen sett samma bil som en av de åtalade äger i närheten av parets bostad.

Den 4 november åtalades männen för grovt rån och två mord. Båda erkänner att de varit i bostaden för att råna paret, men nekar till morden.

Den 7 januari 2021 dömdes de båda männen till livstids fängelse för att tillsammans och i samförstånd har dödat kvinnan samt för grovt rån.

Ingen av männen dömdes för mordet på mannen eftersom tingsrätten inte fann det bevisat vem som dödat honom.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons