GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Misstänkt rabies hos hund i Sverige

Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) utreder ett fall där en hund misstänks vara smittad med rabies, skriver Expressen.
Djur • Publicerad 27 januari 2018

Hunden kom från ett land vid Medelhavet där en kvinna köpt honom under sin vintersemester. När hon tyckte att hunden började bli för stor sålde hon honom till en ny familj.

Distriktsveterinärerna skriver på sin Facebooksida att hunden till en början fann sig väl till rätta hos familjen, men efter några månader förändrades hans beteende. Från att göra utfall började han bitas ordentligt och familjen såg ingen annan utväg än att avliva honom.

Veterinären upptäckte att hundens ursprung var okänt och papprena oklara. Eftersom den uppvisat aggressivt beteende och inte hade säkra papper på att vara rabiesvaccinerad måste den hanteras som ett misstänkt rabiesfall och obduceras. Hela familjen måste dessutom behandlas förebyggande mot rabies även om alla inte blivit bitna.

Rabies har inte funnits hos svenska hundar sedan 1886. 2016 upptäcktes smittan hos fladdermöss i Sverige och Småland.

KB/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.