Annons
Nyheter

Misstänkta mutor i Ystad polisanmälda

Tjänstemän i Ystad kommun misstänks ha mutats med resor.
I utbyte tecknade de avtal värt mer än 100 miljoner med ett utpekat säkerhetsföretag.
Nu är muthärvan i Ystad kommun polisanmäld, rapporterar S
Brott • Publicerad 4 januari 2023
Efter larm från en visselblåsare har Ystad kommun låtit utreda härvan. Saken är polisanmäld, och två tjänstemän ska också ha tagits ur tjänst. Arkivbild.
Efter larm från en visselblåsare har Ystad kommun låtit utreda härvan. Saken är polisanmäld, och två tjänstemän ska också ha tagits ur tjänst. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Efter att ha deltagit på resor både inom och utanför Sverige ska en kommunal chef ha tecknat inte mindre än 21 avtal med säkerhetsföretaget ifråga. Så lyder misstanken, och faktum är att kommunen haft höga kostnader för säkerheten kring skalskydd, brand- och inbrottsskydd – jämfört med andra kommuner i samma storlek.

– Om man hårdrar det så har vi lika hög säkerhet på cykelförråd som vi har på kommunhuset. Nu kostar det 43 miljoner per år, säger Ystads kommundirektör Randi Graugaard till SVT.

Annons

Avtalen med de utpekade säkerhetsföretaget har kommunen försökt häva ända sedan 2016 – dock utan resultat. Trots förbud att skriva ytterligare avtal med företaget har ännu fler tecknats utan upphandling – varav några ska sträcka sig ända fram till 2023.

Efter larm från en visselblåsare har Ystad kommun låtit utreda härvan. Saken är polisanmäld, och två tjänstemän ska också ha tagits ur tjänst.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons