Annons
Nyheter

Misstrodd kvinna får upprättelse i hovrätten

Tingsrätten ansåg inte att en misshandlad kvinnas berättelse var tillräckligt övertygande och hennes man fick ett relativt milt straff. Nu gör hovrätten en helt annan bedömning, skriver .
Brott • Publicerad 2 februari 2022
Hovrätten skärper straffet för en man som misshandlat sin fru. Arkivbild.
Hovrätten skärper straffet för en man som misshandlat sin fru. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Mannen åtalades för flera fall av misshandel av sin fru, som bland annat tvingats till sjukhusvård, men dömdes av tingsrätten för endast ett fall av misshandel.

Tingsrätten ansåg att det var svårt att bedöma kvinnans trovärdighet då hennes berättelse inte räckte för att den inte var "lång, levande, logisk och rik på detaljer", enligt HD.

Annons

Påföljden för mannen blev villkorlig dom med samhällstjänst i 50 timmar samt att betala skadestånd på 8 300 kronor till kvinnan.

Domen överklagades och nu gör hovrätten en helt annan bedömning. Bland annat anser den att både fotografier och journalanteckningar ger kvinnan stöd, samt att hennes egen berättelse är både övertygande och logisk.

I stället döms nu mannen, som ville frias helt, till nio månaders fängelse för grov kvinnofridskränkning för att vid fem tillfällen ha misshandlat kvinnan. Skadeståndet höjs också till 62 600 kronor.

Mannen har nekat till brott men har medgett att relationen var bråkig och att han varit våldsam mot kvinnan vid något tillfälle, men bara i nödvärn.

– Det här är ett klassiskt exempel på en kvinna som blivit misshandlad och illa behandlad under en längre period. Sedan blir hon inte trodd. Jag minns att hon var jätterädd i tingsrätten. Därför gläder det mig att hon sedan blir trodd av hovrätten, säger Kristina Wedelsbäck, åklagare, till HD.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons