Annons
Nyheter

Mjukare straff mot slöjbrott på förslag i Iran

Högre böter – men inte fängelse – för den som visar sig utan slöja. Det är innebörden av en lagändring som läggs fram i Iran.
Iran • Publicerad 6 juni 2023
Slöjprotesterna i Iran började i september förra året. Arkivbild.Foto: Francois Mori/AP/TT

– Förslaget krymper att gå ut utan slöja från att vara ett grovt brott till en mindre förseelse, som ett trafikbrott, fast med högre böter, säger sociologen Abbas Abdi till AFP.

Förstagångsförbrytare kommer att få ett varnings-sms från polisen. Andra gången får man böter på mellan 5 miljoner och 60 miljoner rial, motsvarande 130 till 15 000 kronor. Lagförslaget innehåller även andra straff som att konfiskera en kvinnas fordon i upp till tio dagar.

Annons

Förslaget som nu skickas ut på remiss väntas få skarp kritik för att inte vara tillräckligt strängt från de ultrakonservativa som utgör en viktig del av den nuvarande regeringen.

– Lagförslaget tillfredsställer varken de som stödjer slöjtvång eller de som vill ha friheten att bära slöja eller inte, säger Abbas Abdi.

Slöjprotesterna i Iran började i september förra året sedan 22-åriga Mahsa Zhina Amini avlidit under märkliga omständigheter i den ökända moralpolisens förvar.

Missnöjet har sedan accelererat och breddats till att omfatta allmänna krav på reformer och demokrati.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons