Annons
Nyheter

Zimbabwe: Oppositionen ska överklaga resultat

Sittande presidenten Emmerson Mnangagwa från partiet Zanu-PF har vunnit presidentvalet i Zimbabwe meddelar landets valkommission.
Den zimbabwiska oppositionen motsätter sig vad de kallar "falska" valresultat.
Zimbabwe • Publicerad 2 augusti 2018 • Uppdaterad 3 augusti 2018
Resultatet i Zimbabwes presidentval presenterades vid en presskonferens.
Resultatet i Zimbabwes presidentval presenterades vid en presskonferens.Foto: ZINYANGE AUNTONY

Enligt Zimbabwes valkommission fick Mnangagwa 50,8 procent av rösterna, medan utmanaren Nelson Chamisa och hans parti MDC fick 44,3 procent.

"Även om vi har splittrats av valet så är vi förenade i våra drömmar. Det här är en nystart", skriver Mnangagwa i ett inlägg på Twitter.

Annons

– Resultaten som har meddelats har inte verifierats av oss... så resultaten är falska, säger Morgan Komichi, talesperson för oppositionspartiet MDC.

Komichi fördes bort av polis under den presskonferens där valkommissionen presenterade resultaten efter måndagens presidentval i Zimbabwe.

Oppositionen meddelar att man kommer att överklaga valresultatet.

Oppositionsledaren Nelson Chamisa hälsas av anhängare när han på torsdagen besökte offer för onsdagens våldsamheter på ett sjukhus i Harare.
Oppositionsledaren Nelson Chamisa hälsas av anhängare när han på torsdagen besökte offer för onsdagens våldsamheter på ett sjukhus i Harare.Foto: Tsvangirayi Mukwazhi

I onsdags utbröt våldsamheter i huvudstaden Harare. Tre personer dödades då militären öppnade eld mot demonstranter. Antalet döda steg till sex personer, efter att svårt skadade avlidit på sjukhus, meddelade polisens talesperson på torsdagen.

Talespersonen säger också att det spända läget, i synnerhet i huvudstaden Harare, gör att arméns närvaro fortfarande är nödvändig för att upprätthålla säkerheten.

President Emmerson Mnangagwa säger att han vill se en oberoende utredning av dödsskjutningarna.

Det är ett delvis annorlunda tonläge jämfört med hur regeringen uttalade sig på onsdagskvällen, då inrikesminister Obert Mpofu lovade hårdare tag efter oroligheterna.

Många protesterade i Zimbabwes huvudstad Harare på onsdagen. Tre personer miste livet i samband med oroligheterna.
Många protesterade i Zimbabwes huvudstad Harare på onsdagen. Tre personer miste livet i samband med oroligheterna.Foto: AP/TT

Efter onsdagens dödsskjutningar har en rad länder, liksom FN, manat till återhållsamhet. Den mellanstatliga organisationen Samväldet uppmanar kommissionen att meddela presidentvalsresultatet så fort som möjligt.

Våldet är ett bakslag för Mnangagwa som har hoppats att valet skulle ge hans regering legitimitet och hjälpa till att tvätta bort bilden av Zimbabwe som ett land präglat av korruption och ekonomisk kollaps.

Valet är det första sedan militären tvingade Robert Mugabe att lämna presidentposten i november, efter fyra årtionden av auktoritärt styre.

Polis har spärrat av gatorna runt oppositionspartiet MDC:s högkvarter.
Polis har spärrat av gatorna runt oppositionspartiet MDC:s högkvarter.Foto: Jerome Delay

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons