Annons
Nyheter

Modern levde i fyra dagar efter kraschen

Mamman till barnen som dramatiskt överlevde en flygkrasch i Colombia dog först fyra dagar senare av sina skador.
Efter att ha klarat sig 40 dagar – på egen hand – i Amazonas regnskog börjar nu de fyra syskonen berätta om vad de varit med om.
Colombia • Publicerad 11 juni 2023
Manuel Ranoque, pappan till två av de upphittade barnen, möter medier utanför sjukhuset i Bogotá.
Manuel Ranoque, pappan till två av de upphittade barnen, möter medier utanför sjukhuset i Bogotá.Foto: Ivan Valencia/AP
Militär personal bär ett av syskonen på en bår.
Militär personal bär ett av syskonen på en bår.Foto: John Vizcaino/AP

Barnen hittades i fredags. De hade försvunnit i regnskogen efter en flygplanskrasch den 1 maj. Den äldsta av syskonen, 13-åriga Lesly Jacobombaire Mucutuy, berättar nu för två av barnens pappa att mamman överlevde flygkraschen.

Pappan, Manuel Ranoque, säger att hans fru, innan hon dog av sina skador, troligen uppmanade barnen att lämna henne och vraket för att själva överleva.

Systern hyllas

Annons

Barnen som är mellan 13 år och precis fyllda 1 år vårdas nu, bland annat för undernäring, på ett militärsjukhus i Bogotá. Den 13-åriga flickan hyllas för hur hon tagit hand om sina småsyskon.

– Det är tack vare henne som de tre andra kunde överleva, tack vare hennes omsorg och hennes kunskaper om regnskogen, sade försvarsminister Iván Velásquez tidigare på en presskonferens.

Gömde sig i trädstammar

En av barnens farbröder, Fidencio Valencia, säger att barnen gömde sig i trädstammar för att skydda sig mot ormar och mygg. Barnen är utmattade men har kunnat börjat äta, berättar han.

Barnen tillhör ursprungsfolket Huitoto. Colombias nationella ursprungsorganisation skriver att barnens överlevnad är ett tecken på kunskapen om naturen som finns inom ursprungsfolk.

De 40 dagarna i djungeln ska barnen ha levt på en säck kassavamjöl från flygplansvraket och frukt som de hittat. De ska även ha hittat flera av de nödpaket med mat som militären spred ut.

Familjen var på väg från Araracuararegionen till staden San José Del Guaviare när det enmotoriga plan som de färdades med kraschade. Piloten och en till vuxen omkom direkt i flygkraschen.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons