Annons
Nyheter

Moment 22 för polisens metoo-upprop

Närmare 5 000 kvinnliga polisanställda har i en hemlig Facebook-grupp berättat och diskuterat metoo-relaterade händelser. Men uppropet kan bryta mot lagen.
Me too • Publicerad 9 december 2017 • Uppdaterad 10 december 2017

Det ännu opublicerade uppropet med hashtaggen #nödvärn behandlar kränkningar, övergrepp och härskartekniker på arbetsplatser inom polisen. "De vittnesmål som vi samlat in under uppropet #nödvärn gör det smärtsamt tydligt att polisen alltid haft och egentligen aldrig tagit itu med dessa stora problem. På en del avdelningar kan man misstänka att det är en del av den interna ordningshållningen.", skriver styrgruppen för #nödvärn på Expressen debatt och på uppropets hemsida.

Men där framgår även att uppropet kan bryta mot lagen då polisanställda har en skyldighet att anmäla händelser som kan vara brottsliga, så kallad rapporteringsskyldighet. För medlemmarna i #nödvärn innebär det att de ska rapportera alla de berättelser som framkommer i uppropet som faller under allmänt åtal och alltså kan vara brottsligt. Om det inte görs finns risk för disciplinära åtgärder.

Annons

– Rapporteringsskyldighet gör att fokus hamnar på att leta efter brott, förövare och misstänkta i stället för att få fram vittnesmål och strukturella problem, säger Kerstin Dejemyr vid polisens nationella operativa avdelning och som är medlem i styrgruppen till Expressen.

Hon vill se en debatt och anser att poliser borde kunna tala om arbetsmiljöproblem utan krav på att händelserna polisanmäls.

– Vi sitter fast. Vi kan inte föra en diskussion och vi kan inte ta upp arbetsmiljöproblem utan att det ska bli en brottsutredning, säger hon till tidningen.

TT

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons