Annons
Nyheter

Moon och Yoon i politiskt hundbråk

Nordkoreas diktator Kim Jong-Un skänkte efter ett toppmöte i Pyongyang 2018 två hundar av rasen pungsan till Sydkoreas dåvarande president Moon Jae-In.
Nu har hundarna blivit ämne för ett politiskt bråk mellan Moon och den sittande presidenten Yoon Suk-Yeol.
Sydkorea • Publicerad 9 november 2022
Sydkoreas tidigare president Moon Jae-In med en av hundarna han fick av Nordkoreas diktator Kim Jong-Un. Hunden på bilden heter Gomi. Hundrasen pungsan är en inhemsk nordkoreansk ras. Arkivbild.
Sydkoreas tidigare president Moon Jae-In med en av hundarna han fick av Nordkoreas diktator Kim Jong-Un. Hunden på bilden heter Gomi. Hundrasen pungsan är en inhemsk nordkoreansk ras. Arkivbild.Foto: Sydkoreas presidentresidens Blå huset/AP/TT

Hundarna anses officiellt vara statlig egendom, men Moon tog med sig paret han fick av Kim Jong-Un, och en av deras sju valpar, hem när han lämnade presidentpalatset i maj. Det möjliggjordes efter en lagändring om gåvor till presidenter i form av växter och djur.

Under måndagen meddelade Moons kansli dock att han inte längre kan ta hand om hundarna eftersom den sittande regeringen – enligt honom – vägrar att betala för mat och veterinärvård och löner till personer som ska ta hand om djuren.

Annons

"Det verkar som att presidentens kansli, till skillnad från presidentarkivet och inrikesdepartementet, har en negativ syn på att anförtro skötseln av pungsanhundarna till expresident Moon", skriver Moons kansli, och tillägger att det är en besvikelse eftersom Moon fattat tycke för hundarna.

Presidentarkivet sparar dokument och annat material från presidentens kansli för framtiden.

Hundarna har under tisdagen lämnats tillbaka till regeringen, enligt inrikesdepartementet, som uppger att det finns en budgetplan för hundarna, som dock ska ha lagts på is.

Enligt Yoons kansli är det helt och hållet Moons beslut att återlämna pungsanhundarna till presidentarkivet i stället för att vänta på de diskussioner om ekonomiskt stöd som fortfarande pågår.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons