Annons
Nyheter

Mordmisstänkt 17-åring: Dömd i förväg

Rättegången om det uppmärksammade mordet på ett gym i Stockholm fortsätter. På måndagen hördes 17-åringen som misstänks ha hållit i pistolen. Även den utpekade måltavlan skulle ha vittnat, men dök inte upp.
Brott • Publicerad 6 februari 2023
Bild från polisens förundersökning som föreställer vapnet som användes vid mordet på ett gym i Stockholm i mars.Foto: Polisen

Sexton år gammal misstänks han, beväpnad och maskerad, ha stormat in på gymmet i centrala Stockholm den 28 mars i fjol i jakt på en gängkopplad man i 40-årsåldern.

Den som fick sätta livet till blev i stället en annan gymbesökare i 55-årsåldern, som sköts i huvudet när han försökte gå emellan. Han blev det 18:e av 63 offer för det dödliga skjutvapenvåldet i Sverige förra året.

Annons

Mannen som ses som den tilltänkta måltavlan var kallad att vittna på måndagen, men dök inte upp. Med hänvisning till vittnesplikten beslutade rätten att han skulle hämtas till förhandlingen av polis, men mannen kunde inte lokaliseras.

Dagen ägnades i stället till stora delar åt den misstänkte mördaren. Pojken har i förhör svarat "inga kommentarer" på många av polisens frågor.

– Sedan dag ett har jag känt att man dömer mig i förväg, och att vad jag än säger så kommer det inte att hjälpa, säger han till rätten.

Han påstår sig initialt ha velat berätta, men drabbats av minnesluckor. I tingsrätten, säger han, vill han nu ge sin bild.

– Det känns rättvist här, om man säger så.

"På rymmen"

Sina förehavanden dagarna runt mordet, med taxiresor, klädinköp och hotellvistelse, förklarar han med att han var "på rymmen" från sina föräldrar efter att ha stannat ute för sent efter en fest.

Bevisningen består bland annat av dna som påträffades i den bil som misstänks ha tagit honom till och från mordplatsen, och i en lägenhet i södra Stockholm som vid tiden för mordet var korttidsuthyrd.

I bostaden hittades en påse med två pistoler. På den ena, som vid provskjutning visade sig vara mordvapnet, fanns offrets dna på pipan. På det andra fanns 17-åringens dna. I en säng hittades ett likadant munskydd som bars av gärningsmannen på gymmet. På insidan fanns dna från 17-åringen, på utsidan blod från mordoffret.

Enligt honom själv begav han sig till lägenheten den 27 mars för att köpa narkotika, blev kvar och somnade efter att ha mått dåligt. När han lämnade lägenheten påstår han sig, yrvaken och förvirrad, ha mött två personer i trapphuset som bar på en väska och ett munskydd.

Att hans dna fanns på pistolen förklarar han med kontaminering, och att vapnet kan ha rört hans mat. Han för fram en liknande teori om munskyddet.

"Modig person"

Annons

Efter mordet återvände 17-åringen till föräldrahemmet. En vecka senare flög han till Armenien. På en bild som påstås vara tagen under en mellanlandning i Tyskland ses han leende göra tummen upp över en tallrik grillad kyckling.

När han återvände till Sverige tre månader senare greps han på Arlanda. Sedan dess har han suttit häktad misstänkt för mord. Han konstaterar att mordet är en tragedi, men att hans samvete är rent.

– Det är jättesynd att en så modig person som visar civilkurage dör i det här fallet. Jag tycker att det är väldigt tragiskt att den riktiga gärningsmannen inte sitter här.

Rättegången fortsatte under eftermiddagen med förhör med övriga misstänkta. Även 19-åringen, som tros ha kört flyktbilen och vars dna fanns på en tomhylsa i gymmet, säger sig ha somnat när han befann sig i lägenheten i södra Stockholm. Dna-spåret förklarar han med att han kan ha hostat i riktning mot hylsan.

Samtliga fyra förnekar brott. Rättegången avslutas den 23 februari.

Fakta: Fyra åtalade och en måltavla

17-åring: Huvudmisstänkt och åtalad för mord, mordförsök och grovt vapenbrott kopplat till gymmordet. Åtalas också för allmänfarlig ödeläggelse för ett sprängattentat mot en restaurang strax före mordet.

19-åring: Misstänks ha skjutsat mördaren till och från gymmet. Står åtalad för medhjälp till mord och medhjälp till försök till mord.

30-åring: Misstänks ha försett 17-åringen och 19-åringen med bilen och för att ha kartlagt den tilltänkta måltavlan. Står åtalad för medhjälp till mord och medhjälp till försök till mord.

32-åring: Misstänks ha försett 17-åringen och 19-åringen med bilen. Står åtalad för medhjälp till mord och medhjälp till försök till mord.

Man i 40-årsåldern: Tros ha varit den verkliga måltavlan vid skottlossningen på gymmet. Befann sig på gymmet, och syns på övervakningsbilder springa ut ur lokalen strax före mördaren. Uppges vara en högt uppsatt medlem av ett kriminellt mc-gäng.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons