Nyheter

Mot historisk bottennivå hos S

Runt 1 200 gäster beräknas till Socialdemokraternas valvaka i Färgfabriken i stadsdelen Liljeholmen i södra Stockholm. I luften finns det uppenbara: Kvällen kan sluta med ett historiskt dåligt valresultat.
Sverige • Publicerad 9 september 2018

In i det sista kampanjade valarbetaren Benedict Hugosson från ett uppsatt callcenter vid Färgfabriken. Från kl 18 till kl 20 skulle medarbetarna ringa upp folk och uppmana dem att rösta.

– I valdistrikt med lågt valdeltagande kanske vi kan förmå en av tre som inte har röstat att gå i väg till vallokalen, säger han till TT och plockar med telefonerna bredvid utskänkningsstället: Gästerna undfägnas med varm korv eller falafel under kvällen.

Vid 18-tiden började höga partiföreträdare att droppa in. LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson säger att det finns ett starkt stöd för en blocköverskridande regering.

– Det är åtta år sedan nu som vi har haft en regering som kan gå till riksdagen och veta att de får igenom sina förslag, säger han på väg in till valvakan.

Han varnar dock för att S och möjliga koalitionspartier som C och L ser väldigt olika på arbetsrätten.

TT: Är du nöjd om S får 25 procent, handels- och EU-minister Ann Linde?

– Det blir väl där någonstans. Jag är nöjd om vi blir största parti, svarar hon och tycker att partiet kom i gång bra i slutet av valrörelsen:

– Men det tog för lång tid innan vi började tala om välfärdspolitiken.

SSU-ordföranden Philip Botström tror på mer av blocköverskridande samarbete för att klara regeringsbildningen.

Runt 280 medierepresentanter är ackrediterade till valvakan hos S.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.