Annons
Nyheter

MP satsar miljarder på klimatanpassning

Miljöpartiet vill satsa 3,7 miljarder på klimatanpassning i sin skuggbudget.
– Vi har en regering som drar åt fel håll, säger språkröret Per Bolund.
Politik • Publicerad 27 september 2023
MP-språkrören Per Bolund och Märta Stenevi. Arkivbild.
MP-språkrören Per Bolund och Märta Stenevi. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Miljöpartiet lanserar i sin budgetmotion ett gammalt förslag om att inrätta en särskild investeringsbudget för klimatet.

Den ska uppgå till 100 miljarder kronor om året i tio års tid. Partiet vill se att det finanspolitiska ramverket görs om, alltså låna till klimatinvesteringarna, och driva statens budget med underskott under en tioårsperiod.

Annons

Språkröret Märta Stenevi säger att regeringens budget som presenterades i förra veckan visar en brist på förståelse för hur klimatkrisen fungerar.

– Den var ett enda stort haveri, ett svek mot klimatet, välfärden och framtiden.

MP vill satsa 3,7 miljarder kronor på klimatanpassningar i sin budget, något som regeringen drar ned på. Det ska kunna gå till löpande anpassning, som vallar och anläggandet av dammar. Men också till större projekt, som att anlägga dammportar till Göta älvs mynning, skredsäkra E6 eller stambanan för järnvägen.

Partiet vill också införa en leasingbonus som ska möjliggöra leasandet av en elbil för 1 500 kronor i månaden.

MP vill också se ett "Sverigekort", ett nationellt kort för kollektivtrafik som ska kosta 499 kronor i månaden. Det skulle kosta staten 10 miljarder om året.

Sju miljarder kronor i skuggbudgeten går till skydd och skötsel av värdefull natur. 890 miljoner av dem går till återvätning av våtmarker.

– Det är en otroligt viktig väg för att minska klimatpåverkan här och nu, säger Per Bolund.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons