Annons
Nyheter

MSB: Göteborgsinsatsen räddade liv

En räddningsinsats utöver det normala som genomfördes på ett bra sätt och räddade liv.
Så beskriver MSB insatsen efter den stora explosionen i ett höghus i centrala Göteborg i höstas.
Brott • Publicerad 3 mars 2022
60 lägenheter totalförstördes av explosionen och branden i Annedal i Göteborg i september. En kvinna omkom. Arkivbild.
60 lägenheter totalförstördes av explosionen och branden i Annedal i Göteborg i september. En kvinna omkom. Arkivbild.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

En kvinna omkom och ytterligare minst 15 personer behövde sjukhusvård efter explosionen och branden i stadsdelen Annedal tidigt en morgon i september i fjol, då 140 lägenheter måste evakueras.

Olyckans följder kunde ha blivit än värre, om inte insatser av Storgöteborgs räddningstjänst trots det komplicerade utgångsläget varit "effektiv livräddande", bedömer Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) i sin utvärdering.

Annons

"På kort tid genomfördes många livräddande åtgärder som förhindrade att händelsen fick ännu värre konsekvenser än vad den fick", säger Ulf Bergholm, olycksutredare på MSB, i ett pressmeddelande

Dessutom genomfördes arbetet parallellt med andra insatser i Storgöteborg, konstaterar MSB.

"Göteborgarna kan känna sig trygga", skriver Bergholm.

Polisen avslutade i januari sin undersökning av brottsplatsen och kom då fram till att explosionen orsakades av att ångor från en brännbar vätska antändes. Hur ångorna antändes är oklart.

En man i 50-årsåldern, som misstänks ha orsakat explosionen, hittades död en vecka senare.

Fakta: Detta har hänt

Tisdag 28 september 2021, kl 04.48: En explosion skakar ett hus på Övre Husargatan i centrala Göteborg. Vid explosionen fattar huset eld. Branden kan släckas först sent på eftermiddagen. 16 personer förs till sjukhus, där fyra får intensivvård. 140 lägenheter evakueras. Inget tyder på naturliga orsaker, uppger polisen.

30 september: Polisen meddelar att en man i 50-årsåldern anhållits i sin frånvaro. Han är på sannolika skäl misstänkt för grov allmänfarlig ödeläggelse.

4 oktober: Mannen häktas i sin frånvaro vid Göteborgs tingsrätt. Rubriceringen är nu grov allmänfarlig ödeläggelse, alternativt grov mordbrand, samt mordförsök, alternativt grov misshandel.

5 oktober: Åklagaren beslutar att efterlysa den misstänkte bombmannen i hela världen.

6 oktober: Mannen hittas död i Göta älv i centrala Göteborg.

15 oktober: En kvinna som sedan explosionen vårdats på sjukhus har avlidit av sina skador, meddelar polisen.

20 oktober: Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) klargör att den ska utreda explosionen.

1 november: Boende i fyra av de evakuerade trappuppgångarna får återvända till sina lägenheter.

31 januari 2022: Undersökningen av brottsplatsen är avslutad, meddelar polisen. Den visar att explosionen skedde i ett förrådsutrymme på bottenvåningen, där branden också startade. Det har inte hittats några spår av sprängmedel och polisen gör bedömningen att det var ångor från brännbar vätska, till exempel bensin, som exploderade efter att ha blandats med luft.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons