Annons
Nyheter

MSB vill öka försvarsviljan hos svenskar

Bara hälften av alla svenskar känner sig som en del av Sveriges beredskap. Nu inleder Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) en ny satsning för att stärka den svenska försvarsviljan.
Försvar • Publicerad 7 november 2022
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

I Sverige är kunskapen om vad civilt försvar och totalförsvarsplikt innebär låg bland medborgarna. Samtidigt ser en majoritet av svenskarna, 77 procent, det som en självklarhet att hjälpa andra vid kriser och olyckor, enligt en undersökning som Kantar Public gjort på uppdrag av MSB.

"De kriser som Sverige gått igenom de senaste åren, som svåra skogsbränder, terrorattentatet på Drottninggatan i Stockholm och pandemin har visat att det finns en närmast inbyggd vilja att sluta oss samman och hjälp varandra när vi hotas. Den viljan och beslutsamheten är grundläggande för att Sverige ska stå starkt", säger MSB:s generaldirektör Charlotte Petri Gornitzka i ett pressmeddelande.

Annons

MSB vill nu genom en informationssatsning lyfta tre punkter för att öka försvarsviljan hos svenskar. Den första de vill lyfta är människors inneboende vilja att hjälpa varandra. Den andra är att vi alla är en del av det civila försvaret och den tredje är att Sverige har totalförsvarsplikt.

Satsningen utgår från MSB:s uppdrag om att stärka det civila försvaret i stort, som innefattar att stärka befolkningens motståndskraft och försvarsvilja.

Intresset för att öka den egna beredskapen ökar i Sverige, menar MSB, Försvarsmakten och frivilliga försvarsorganisationer. Det finns samtidigt en utbredd oro för hur det säkerhetspolitiska läget kan påverka landet och privatpersoner.

"Vi behöver hjälpas åt att erbjuda användbar och konkret information som människor kan agera och fatta välgrundade beslut utifrån, exempelvis om tänkbara konsekvenser av olika hot, hur man kan engagera sig i totalförsvaret, öka sin hemberedskap eller hur man på andra sätt kan bidra till Sveriges beredskap", säger Christina Andersson i pressmeddelandet.

Fakta: Rapport om försvarsvilja

MSB har låtit Kantar Public genomföra en enkät gällande svenskars försvarsvilja.

94 procent anser att Sverige är ett bra land att leva i.

50 procent känner sig som en del av Sveriges beredskap.

60 procent uppger att de har blivit hjälpta vid en olycka eller kris.

77 procent uppger att det är en självklarhet att hjälpa andra vid kriser och olyckor.

70 procent vet vad civilt försvar är.

40 procent uppger att de omfattas av totalförsvarsplikten och 30 procent uppger att de inte vet.

40 procent uppger att de skulle klara sig i minst en vecka om viktiga samhällsfunktioner slås ut.

Siffrorna bygger på en webbaserad enkät där 1 061 respondenter i åldrarna 16 till 70 år har svarat på frågor som tagits fram av MSB. Undersökningen genomfördes mellan den 22 och 25 oktober 2022.

Källa: Kantar Public, MSB

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons