Annons
Nyheter

Musselavspänning över Atlanten

EU • Publicerad 4 februari 2022
Ostronodling pågår i Duxbury i Massachusetts i USA. En uppgörelse med EU gör nu att ostron från delstaten återigen kan börja säljas i EU. Arkivfoto.Foto: Stephan Savoia/AP/TT

I tio år har musselflödet legat nere över Atlanten. Men nu ska handeln igång igen.

Ostron, pilgrimsmusslor och andra levande musslor från Spanien och Nederländerna kommer att tillåtas i USA samtidigt som EU accepterar motsvarande produkter från delstaterna Massachusetts och Washington.

Annons

"Jag välkomnar varmt den här uppgörelsen som löser en långvarig tvist som varit svår att få bukt med", säger EU:s handelskommissionär Valdis Dombrovskis i ett pressmeddelande.

Handeln med levande musslor stoppades 2011 på grund av olika regelverk i USA och EU. Efter flera år av utredningar är dock parterna nu överens om att slå fast att kraven nu är likvärdiga i de berörda länderna och delstaterna.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons