Annons
Nyheter

Mustchefen varnar för rysk påverkan

Försvar • Publicerad 11 juni 2023
Generallöjtnant Thomas Nilsson är ny chef för den Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten, Must, sedan den 1 maj. Arkivbild
Generallöjtnant Thomas Nilsson är ny chef för den Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten, Must, sedan den 1 maj. ArkivbildFoto: Henrik Lundqvist Rådmark/Försvarsmakten

Chefen för Must varnar för ryska försök till påverkan. Bland annat vad gäller Sveriges önskade Natomedlemskap.

– Vi ser att Ryssland på olika sätt bedriver påverkanskampanjer. Man vill påverka opinionen, man vill påverka svensk beslutsfattning, säger Thomas Nilsson, chef för Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten, Must, i en intervju med SVT.

Annons

Han understryker att påverkan riktar in sig på den inre viktiga kärnan i den svenska demokratin och sättet "vi vill leva på". Det sker dolt och öppet, ibland via mellanhänder.

Han råder medborgarna att vara vaksamma, det kommer mer.

– Vi kommer under överskådlig tid att leva i en värld av ökad osäkerhet och det måste vi förhålla oss till, säger Nilsson.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons