Annons
Nyheter

Muterat virus på flera pälsfarmer i Finland

Finland • Publicerad 15 augusti 2023
På fem pälsdjursfarmer i Finland har man konstaterat en muterad variant av fågelinfluensaviruset. Arkivbild.
På fem pälsdjursfarmer i Finland har man konstaterat en muterad variant av fågelinfluensaviruset. Arkivbild.Foto: Patric Söderström / TT

En muterad variant av fågelinfluensavirus har bekräftats på fem farmer för pälsdjur i Finland, bekräftar finländska Livsmedelsverket.

– Mutationerna gör det lättare för viruset att sprida sig hos däggdjur, men underlättar inte spridningen till människor, säger Terhi Laaksonen på Livsmedelsverket till Yle.

Annons

För att viruset lätt ska sprida sig till människan krävs ytterligare mutationer, tillägger hon.

Troligen har mutationerna uppstått på pälsfarmerna, då liknande mutationer inte upptäckts hos vilda fåglar. Farmerna där mutationerna upptäcks ligger i Österbotten.

Finländska myndigheter följer noga fågelviruset som bekräftats på totalt 24 pälsfarmer i landet. Eftersom minkars luftvägar liknar människans och minkar också kan smittas av människans säsongsinfluensa, finns en oro bland forskare att nya viruskombinationer kan uppstå.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons