Annons
Nyheter

Mycket fusk på teoriprov – en stad sticker ut

Det sker ett omfattande fusk vid körkortsutbildningarnas teoriprov, rapporterar , som uppmärksammar att just Södertälje sticker ut.
Under dagen har två fuskare ertappats vid ett prov i Stockholm.
Brott • Publicerad 2 mars 2021
Det förekommer mycket fusk på teoriproven som görs för att ta körkort. Arkivbild.
Det förekommer mycket fusk på teoriproven som görs för att ta körkort. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Det är en stor affärsverksamhet där provskrivare erbjuds hjälp via avancerad utrustning mot betalning, enligt polisen. Det handlar till exempel om dolda kameror.

– Vissa har blivit uppsökta och kontaktade när de sitter och pluggar till teoriprovet, säger Södertäljepolisen Calle Kos till SVT.

Annons

I Södertälje står tre personer för närvarande åtalade i sådana fuskärenden. Förra året anmäldes 16 fusk vid teoriprovskrivningar i staden. I hela landet upptäcktes 185 försök.

Trafikverkets säkerhetschef Tomas Tronning säger till SVT att mörkertalet sannolikt är stort. Myndigheten har bland annat börjat använda övervakningskameror som kan zooma in på personer som skriver proven för att upptäcka gömd utrustning.

Under tisdagen togs två provskrivare på bar gärning i en av Trafikverkets lokaler i Stockholm. De två hade hörsnäckor där någon person kunde berätta svaren, enligt Stockholmspolisen.

De som skriver proven behöver på förhand intyga att de följer reglerna. Fuskare misstänks därför för osann försäkran.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons