Namninsamling efter ifrågasatt polisinsats
Situationen uppstod när tåget från Köpenhamn stod på perrongen vid stationen Hyllie i västra Malmö. I videon som fått stor spridning syns en argumentation mellan en passagerare och gränspolisen i samband med en id-kontroll. Polisen ber bland annat mannen följa med av tåget. Passageraren ifrågasätter detta och ber polisen berätta varför han måste gå av tåget.
Situationen slutar med att passageraren blir släpad av tåget av två poliser. Händelsen har anmälts av både polisen och passageraren.
"Måste ha en anledning"
Passageraren, en man i 40-årsåldern, bor i Malmö och arbetar i Köpenhamn. Han har pendlat sträckan, två gånger per dag, i tio år.
Till Kvällsposten säger mannen att han under åren blivit kontrollerad av polis många gånger samt att han tror att det beror på hans hudfärg.
– Det är inte min skyldighet att följa med en polis ut bara för att han säger det. Han måste ha en grund, en anledning. Ska alla mörkhyade människor i tåget följa med utan grund? säger mannen till Kvällsposten.
Ewa Gun Westford, polisens presstalesperson i region Syd, säger till SVT Nyheter Skåne att polisen på tåget blev misstänksam mot en väska. För att undvika att tåget skulle bli försenat ville polisen göra en så kallad fördjupad kontroll, vilket innebär att man går av tåget och utför kontrollen.
– Beslutet om en fördjupad kontroll var fattat och därför lyfts han mot utgången, då blir han gripen och senare anmäld för våldsamt motstånd, säger Ewa Gun Westford till SVT.
Hon säger att utredningen får visa vad som gjorde poliserna misstänksamma och om de gjort något fel.
Förnekar rasism
I en kommentar på polisens hemsida säger Thommy Brännström, chef för gränspolisen i region Syd, att "det kan finnas omständigheter bakom polisens agerande som inte framgår av filmen". Han förklarar polisens ingripande med att passageraren vägrade gå av tåget och förnekar att rasism ska ha legat bakom agerandet. "Att göra ingripande baserat på en persons etniska ursprung och utseende är inte förenligt med polisens värdegrund", säger Brännström.
En namninsamling har nu startats av en släkting till mannen, som kräver att poliserna ber om ursäkt och att de utreds för tjänstefel.
På måndagsförmiddagen hade insamlingen nästan 11 000 underskrifter.