Annons
Nyheter

Näringslivet: Hundratusentals jobb hotas

Hundratusentals jobb hotas om Cementas fabrik på Gotland stoppas, enligt Svenskt näringsliv.
Ekonomi • Publicerad 3 augusti 2021
Ett stopp för Cementa på Gotland påverkar hela Sverige, enligt Svenskt näringsliv.
Ett stopp för Cementa på Gotland påverkar hela Sverige, enligt Svenskt näringsliv.Foto: Karl Melander/TT

– Konsekvenserna av ett stopp är helt orimliga, för hela näringslivet, för Sveriges infrastruktur och för tillväxten i svensk ekonomi. Vi måste bara hitta en lösning och undvika ett driftstopp, säger Jan-Olof Jacke.

Cementa-krisen startade i början av juli när Mark- och miljööverdomstolen sade nej till Cementas ansökan om få fortsätta få bryta kalk på Gotland. Enligt domstolen var ansökan så dålig att frågan inte ens kunde tas upp. Tillståndet löper ut i höst.

Annons

Sedan dess har branschorganisationen Svensk Betong sagt att cementstoppet hotar byggen som är viktiga för miljön. Gruvbolaget LKAB har reagerat. Lars Hjälmered (M), ordförande i näringsutskottet, har kallat näringsminister Ibrahim Baylan (S) till ett extra utskottsmöte på onsdag. Och infrastrukturministern Tomas Eneroth (S) har sagt att hela Sverige får problem om det blir brist på cement.

Oroade

Men två miljörättsprofessorer har sagt att regeringen enligt lag inte kan ingripa i en prövning av Miljödomstolen.

Svenskt näringsliv sällar sig till de oroade.

– Vi kan inte importera tillräckligt med cement, i alla fall inte på kort sikt. Nu måste regeringen vända på varje sten juridiskt och praktiskt, säger Svenskt näringslivs Jan-Olof Jacke.

Ett stopp för Cementa betyder att byggbranschen, och branscher som beror av den, påverkas. Utan cement till ett husbygge blir det till exempel inga inköp av nya möbler eller lampor till huset, enligt Svenskt näringsliv. Tillsammans handlar det om tiotusentals eller hundratusentals jobb och många möjliga varsel, anser organisationen.

Orimligt

– Det viktiga i det här läget är att slå fast konsekvenserna är helt orimliga. Visst måste den juridiska processen ha sin gång men fram till dess krävs beslut som gör att Cementa inte stannar upp.

Exakt hur krisen ska lösas vill Jan-Olof Jacke dock inte säga. Kanske måste lagen ändras.

– Vi står inte här som några duktiga människor med en färdig plan. Hade vi haft en lösning hade vi sagt det. Jag hoppas bara att den grupp i regeringskansliet som jobbar med detta gör allt den kan.

Cementas avslag

Den 6 juli avslog Mark- och miljööverdomstolen Cementas ansökan.

Domstolen skriver: "Miljökonsekvensbeskrivningen även med gjorda kompletteringar är behäftad med så väsentliga brister att den inte kan utgöra grund för ett ställningstagande till verksamhetens inverkan på miljön".

Beskedet innebär att tillståndet för brytning av kalk- och märgelsten till cement i Västra brottet och File hajdar-täkten nära Slite på östra Gotland löper ut den 31 oktober 2021.

Betong är cement blandad med vatten, grus, sand och sten. Cementas lager av råvaror räcker någon månad.

Cementa har bett om förlängning av tillståndet ett år och beslutet till Högsta domstolen.

Källor: Mark- och miljööverdomstolen, Cementa

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons