Annons
Nyheter

Nästan 800 virusdöda: "Hyfsat stabil trend"

Nästan 800 människor har avlidit i virussjukdomen covid-19 hittills, enligt Folkhälsomyndigheten.
Statsepidemiolog Anders Tegnell uppskattar att var tionde till var tjugonde person i landet bär på viruset.
– I Sverige har vi en hyfsat stabil trend, säger han.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Coronaviruset (TT) • Publicerad 9 april 2020
Katrin Westlund och Johanna Sandwall från Socialstyrelsen, statsepidemiolog Anders Tegnell och Maria Bergstrand vid MSB på torsdagens pressträff.
Katrin Westlund och Johanna Sandwall från Socialstyrelsen, statsepidemiolog Anders Tegnell och Maria Bergstrand vid MSB på torsdagens pressträff.Foto: Anders Wiklund/TT

Antalet rapporterade dödsfall kopplade till covid-19 i Sverige är nu 793.

– Vi ligger på ungefär samma nivå som vi gjorde i slutet på förra veckan, säger Anders Tegnell.

Annons

Statsepidemiologen säger att siffrorna ger en "extremt exakt bild" av hur många som har dött av covid-19 i Sverige, "jämfört med många andra länder".

Lite drygt 700 nya smittofall har kommit in det senaste dygnet och totalt har 9 141 personer testat positivt. Omkring 471 personer får för närvarande intensivvård, enligt den senaste uppdateringen från Svenska intensivvårdsregistret.

"Är betydligt fler"

Bedömningen om att Sverige har två olika epidemier – en i Stockholm och en i övriga landet – kvarstår, enligt Tegnell.

– Det här innebär inte att Stockholm får det lättare och lättare utan kumulativt ökar det hela tiden. Jag har absolut inte menat att det lättar för Stockholm i vården, säger han.

– Vi ligger förhoppningsvis i Stockholm på den plana delen, som kan bli rätt lång.

I en mindre undersökning med 773 slumpmässigt utvalda deltagare mellan 2 och 86 år i Stockholm visade sig 2,5 procent vara smittade. Anders Tegnell poängterar dock att viruset finns kvar hos personer i omkring fem dagar och att viruset spridits i huvudstaden i över en månads tid.

Med tester som detta vill man få en bild av hur immuniteten kan utvecklas hos befolkningen, enligt Tegnell, som ändå vill avvakta med en sådan analys.

– Vad vi vet är att dubbleringstiden, när vi får dubbelt så många fall, ligger på 6-7 dagar just nu. I dag är det nog 5-10 procent som bär på viruset i samhället. Att det är betydligt fler vet vi, det är uppenbart men hur många fler vet vi inte.

Krogar kan stängas

Folkhälsomyndigheten uppges ta emot många klagomål från butiksägare som inte lyckas få sina kunder att undvika trängsel.

Restauranger, krogar och liknande verksamheter kan komma att stängas om de inte följer de regler som införts för att undvika trängsel. Redan i helgen kommer det att börja göras kontroller på olika platser, efter att Folkhälsomyndigheten gått ut med en direkt rekommendation till kommunerna, som bär det övergripande ansvaret.

Annons

Statsepidemiolog Anders Tegnell vänder sig till människor som går ut och äter eller sätter sig bland andra människor på uteserveringar i detta läge:

– Ett viktigt budskap är att det inte bara är de som driver olika verksamheter som har ett ansvar utan även de som besöker dem.

Undantag vid äldrebesök

Ungefär en femtedel av de intensivvårdsplatser som tagits fram landet över står för närvarande lediga, ungefär 200 stycken, enligt Socialstyrelsen.

Leveranser av beställt material rullar in och fördelas till regionerna. Under torsdagen har 313 respiratorer fördelats till intensivvården.

När det gäller besöksförbudet på alla äldreboenden säger Katrin Westlund, Socialstyrelsen, att man har tagit fram allmänna råd om undantag från detta. Det kan vara enskilda omständigheter eller om det råder en liten smittrisk på boendet.

– Det kan vara personer som är i livets slutskede eller personer med stark oro, som vid demenssjukdom, säger Westlund.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons