Annons
Nyheter

Nästan tusen gripna i oroligt Frankrike

Protester och oroligheter rasade ännu en natt i Frankrike, efter polisens ihjälskjutning av en tonåring tidigare i veckan.
Det har brunnit i många städer och närmare 1 000 personer har blivit frihetsberövade.
Frankrike • Publicerad 1 juli 2023
Protesterna mot att polisen skjutit ihjäl en 17-årig pojke fortsätter i Frankrike för fjärde dygnet i rad.
Protesterna mot att polisen skjutit ihjäl en 17-årig pojke fortsätter i Frankrike för fjärde dygnet i rad.Foto: Lewis Joly/AP/TT
Brandmän släcker glöden i en buss som förstörts i en brand i Nanterre utanför Paris, under natten till lördag.
Brandmän släcker glöden i en buss som förstörts i en brand i Nanterre utanför Paris, under natten till lördag.Foto: Lewis Joly/AP/TT
Maskerade personer spärrar av en gata i Colombes utanför Paris med soptunnor natten mot lördagen.
Maskerade personer spärrar av en gata i Colombes utanför Paris med soptunnor natten mot lördagen.Foto: Lewis Joly/AP/TT

De våldsamma protesterna har skett till följd av ett uppmärksammat fall där en 17-årig pojke blev stoppad och ihjälskjuten av poliser.

Oroligheter har förekommit på flera platser i landet trots att 45 000 poliser hade satts in för att stoppa de senaste dygnens omfattande upplopp.

Annons

Under natten till lördag har närmare 1 000 personer gripits och 79 poliser skadats, enligt en första beräkning som det franska inrikesdepartementet har gjort på morgonen.

Fler än 2 500 bränder har rasat landet över, enligt dess sammanställning.

Hjälp på väg

I hamnstaden Marseille i södra Frankrike hade situationen eskalerat så pass mycket att borgmästaren Benoît Payan vädjade om förstärkning på fredagskvällen.

"De scener vi ser med plundring och våld är oacceptabla", sade Benoît Payan.

Inrikesminister Gérald Darmanin meddelade under natten att den polisförstärkning som Marseilles borgmästare bett om var på väg.

Polisen sköt tårgas mot ungdomar som kastade saker mot polisbilar i stadens gamla hamnområde, som är ett populärt besöksmål.

Även i Lyon och Grenoble rapporterades det under kvällen och natten om gäng med beväpnade upploppsmakare som drog runt och satte eld på bilar och papperskorgar och plundrade affärer.

Republiken vinner

Under besöket i Mantes-la-Jolie i natt sade inrikesminister Darmanin till tv-kanalen BFM-TV att natten till lördagen över lag varit lugnare än både fredagen och torsdagen. Han var också mycket bestämd kring hur de gångna dagarnas upplopp kommer att sluta.

– Det är republiken som kommer att vinna, inte upploppsmakarna, sade Darmanin.

Han konstaterade också och beklagade att många av upploppsmakarna är så unga som 13–14 år.

Annons

– De borde självklart vara hemma och inte hänga på gatorna, sade inrikesministern.

Svenskar som besöker Frankrike uppmanas att undvika folksamlingar och följa lokala myndigheters rekommendationer, enligt Sveriges utrikesdepartement.

Bakgrund: Gav felaktig första bild

Två motorcykelpoliser stannar en bil i Parisförorten Nanterre tisdagen den 27 juni och den 17-åriga föraren, som i franska medier benämns som Nahel, skjuts på nära håll i bröstet och avlider.

Polisen uppgav först att skotten hade avlossats på grund av att 17-åringen kört bilen mot poliserna, men ett filmklipp som sprids på sociala medier visar att polisens första version inte stämmer.

"Du ska få en kula i huvudet", hörs en av de två motorcykelpoliserna ropa i klippet. De står intill bilen och pistolen riktas genom förarsätets fönsterruta. Ett skott brinner av, varpå bilen accelererar hastigt och kör in i en stolpe en bit bort. Föraren avlider kort därpå.

Den 38-årige polis som ses hålla i pistolen i klippet grips senare, misstänkt för motsvarande dråp.

Dödsskjutningen väcker liv i debatten om polisvåld och diskriminering mot människor i Frankrikes låginkomstområden.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons