Annons
Nyheter

Natotrupper kan tillfälligt få baseras i Sverige

Natotrupper kan tillfälligt få baseras i Sverige, skriver statsminister Ulf Kristersson (M) och försvarsminister Pål Jonson (M) på DN Debatt.
Politik • Publicerad 8 juni 2023
Statsminister Ulf Kristersson (M) och försvarsminister Pål Jonson (M) vid ett besök på militärövningen Aurora 23 i Stockholms skärgård. Arkivbild.
Statsminister Ulf Kristersson (M) och försvarsminister Pål Jonson (M) vid ett besök på militärövningen Aurora 23 i Stockholms skärgård. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Regeringen har beslutat att Försvarsmakten får vidta förberedelser med Nato och Natoländer för att möjliggöra framtida gemensamma operationer. Och de förberedelserna får bestå i att andra länders utrustning och personal tillfälligt får baseras på svensk mark, även innan Sverige blir medlem i Nato.

"Vid kris eller krig behöver vi snabbt kunna få in andra nationers militära resurser till vårt territorium, något som kräver både planering, förberedelser och övning. Att Försvarsmakten nu ges möjlighet att förbereda detta och även får möjligheten att tillåta tillfällig basering av både utländsk materiel och personal i Sverige ökar vår trovärdighet", skriver Kristersson och Jonson.

Annons

De skriver också att regeringens beslut är en signal till Ryssland.

Ministrarna nämner att det kan handla om att basera specifika resurser på strategiskt viktiga platser. Till exempel kan det vara logistikresurser i Norrbotten eller luftvärnssystem i södra Sverige.

"Den tillfälliga baseringen kan bestå under en eller några veckor, eller under längre tidsperioder", skriver de.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons