Annons

Navalnyj straffades åter över nyår

Den ryske regimkritikern Aleksej Navalnyj fick tillbringa nyårshelgen i en straffcell. Nu reagerar ryska läkare på behandlingen av oppositionspolitikern.
Ryssland • Publicerad 10 januari 2023
Regimkritikern Aleksej Navalnyj på en videoskärm i en domstol i Moskva i fjol. Arkivbild.
Regimkritikern Aleksej Navalnyj på en videoskärm i en domstol i Moskva i fjol. Arkivbild.Foto: Vladimir Kondrashov/AP/TT

Navalnyj, som sedan februari 2021 sitter fängslad i ett högsäkerhetsfängelse i Ryssland, tvingades fira nyår i straffcell, en cell med extra hårda restriktioner. Det framgår av ett inlägg på hans Twitterkonto.

"Jag lyckades förtjäna min tionde period i en straffcell förra året", skriver han via sina advokater och fortsätter ironiskt: "Så mina planer på ett flott nyårsfirande förstördes.".

Annons

Han uppger att han straffades för att ha tvättat ansiktet tidigare än schemat föreskrev och därmed flyttades till straffcellen i 15 dagar.

Uppgifterna om att Navalnyj åter straffats har fått 170 ryska läkare att reagera. I ett öppet brev publicerat på den oberoende ryska nyhetssajten Meduza uppmanar de Kreml att "upphöra med övergreppen", skriver The Guardian.

"Vi kan inte och får inte bara bevittna den medvetna fysiska bestraffningen av politikern Aleksej Navalnyj, som pågår i straffläger IK-6 i Vladimirregionen", skriver de och uttrycker oro för att han inte får tillräcklig vård.

Den 46-årige Navalnyj greps i januari 2021 när han återvände till Ryssland från Tyskland, där han fick vård efter att året innan ha förgiftats med nervgiftet novitjok som utvecklades i Sovjetunionen.

Han dömdes i mars i fjol till nio års fängelse för ungefär grovt bedrägeri, vilket han även året innan dömts för, då till 2,5 år.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons