Annons
Nyheter

Studie: Nedbrytbar plast också miljöfarlig

Biologisk nedbrytbar plast av rörsocker kan också vara miljöfarlig, enligt forskare från Göteborgs universitet. Abborrar som utsattes för plasten ändrade sitt beteende, i en färsk studie.
Forskning • Publicerad 3 juni 2023
Abborrarnas beteende förändrades av bioplasten. Pressbild.
Abborrarnas beteende förändrades av bioplasten. Pressbild.Foto: Elenanoeva/Göteborgs universitet

När unga abborrar utsattes för bioplast i fiskmaten under ett halvår ändrades deras beteende kraftigt. De blev sämre på att bilda stim, rörde sig mindre och reagerade annorlunda på faror.

PLA-plasten beskrivs ofta som miljövänlig och används i engångsbestick, 3D-skrivare och matförpackningar.

Annons

"Vi ser att det är något i PLA-plasten som ger en förändring hos fisken, men vi kan inte se vad", säger doktoranden Azora König Kardgar i ett pressmeddelande.

Abborrarna fick två procent PLA i sin fiskmat.

"Vi ser att PLA inte är ofarligt för fiskarna, så det borde inte säljas in som ett miljövänligt alternativ till vanlig plast. Det borde betraktas som vanlig plast", säger Azora König Kardgar.

En annan grupp fick fiskmat med samma mängd kaolin, en slags vit lera som används till porslin. Även den gruppen påverkades, bland annat gällande det manliga könshormonet och möjligtvis störningar i fiskarnas endokrina system.

De båda fiskgrupperna jämfördes med en tredje kontrollgrupp som fick fiskmat utan tillsatser.

Fakta: Studien

Studien genomfördes på 60 fiskar som placerades fem vardera i 45-litersakvarium.

Deras beteende filmades och analyserades, och mot slutet av studien avlivades fiskarna, mättes, vägdes och det togs prover från lever och hjärna.

Studien publiceras i den vetenskapliga tidskriften Science of the Total Enviroment.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons