Annons
Nyheter

Dystert på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen föll under onsdagens handel.
En trio börsjättar handlades utan rätt till utdelning och bidrog till att trycka ned det breda OMXS-indexet med 2,0 procent.
Börs • Publicerad 5 april 2023
Stockholmsbörsens klocka. Arkivbild.
Stockholmsbörsens klocka. Arkivbild.Foto: Pi Frisk / SvD / TT

Storbanken SEB, livekasinooperatören Evolution och fordonstillverkaren Volvo handlades utan rätt till aktieutdelning.

Traditionellt sett innebär det att aktierna också faller och Volvo som dessutom klubbat en extrautdelning backade tungt, minus 11,8 procent. SEB i sin tur föll 7,0 procent medan Evolution gick ned 1,8 procent.

Annons

Andra förlorare bland de mest omsatta aktierna var molntjänstbolaget Sinch, ned 8,9 procent, och fastighetsbolaget SBB, ned 8,2 procent.

Ett antal aktier gick mot strömmen, med läkemedelstillverkaren Astra Zeneca i spetsen, upp 3,2 procent. Hygienbolaget Essity och telekombolaget Tele2 lyfte 2,2 respektive 1,5 procent.

Bland mindre bolag har Volvo Cars presenterat nya försäljningssiffror som visar på en åttaprocentig ökning i mars, aktien föll dock 6,7 procent. Industrivärden har redovisat nya delårssiffror som visar att investmentbolagets substansvärde ökade med 9 procent. Aktien föll 0,6 procent.

Bland ledande Europabörser var det inte lika illa som i Stockholm och FTSE100-index i London ökade 0,4 procent. CAC40-index i Paris och DAX-index i Frankfurt föll med 0,4 respektive 0,5 procent.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons