Annons
Nyheter

Nej till omstridd halvledaraffär med Kinakoppling

Tyskland • Publicerad 9 november 2022
Tysklands näringsminister och vicekansler Robert Habeck.
Tysklands näringsminister och vicekansler Robert Habeck.Foto: Michael Sohn/AP/TT

Tyskland blockerar försäljningen av tyska halvledartillverkaren Elmos till Kinaägda svenska konkurrenten Silex. Det meddelar näringsminister och vicekansler Robert Habeck enligt flera nyhetsbyråer, och bekräftar därmed uppgifter i Süddeutsche Zeitung på tisdagen.

I slutet av oktober rapporterade Handelsblatt att regeringen i Berlin var på väg att godkänna affären, men sedan dess har den brokiga regeringskoalitionen av socialdemokrater, gröna och liberaler alltså svängt.

Annons

Förbundskansler Olaf Scholz har den senaste tiden hamnat i skottlinjen för en annan kontroversiell affär med Kinakoppling, nämligen försäljningen av en del av Hamburgs hamn till en statlig kinesisk rederikoncern.

Hamnaffären fick klartecken av regeringen i Berlin, trots varningar från underrättelsetjänsterna BND och BFV, alla tunga departement och EU-kommissionen.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons