Annons
Nyheter

Nevadas vapenlagar bland de mest liberala

Den misstänkte skytten Stephen Paddock mejade ner hundratals människor i Las Vegas. I hotellrummet hittade polisen tio vapen.
Nevadas vapenlagar är bland de mest liberala i USA.
USA • Publicerad 2 oktober 2017
Nevadas vapenlagar är bland de mest liberala i USA, man får handla maskingevär så länge man uppfyller federal lagstiftning.
Nevadas vapenlagar är bland de mest liberala i USA, man får handla maskingevär så länge man uppfyller federal lagstiftning.Foto: Charles Krupa

Bedömare tror att Stephen Paddock, 64, använde sig av någon form av helautomatiskt vapen som är illegalt att köpa i Nevada.

Men rätten att bära vapen är grundlagsstiftad i USA och vapenlagarna i Nevada är bland de mest liberala i landet. De tillåter personer att köpa gevär, hagelgevär eller pistoler samt ammunition. Det är tillåtet att köpa maskingevär om det sker i enlighet med federal lagstiftning.

Annons

Personer under 18 år får inte bära vapen om det inte sker under en vuxens ansvar, med den vuxne närvarande.

Vapenbärare behöver inte ha licens, eller registrera sitt vapen, och det finns ingen gräns för hur många vapen eller hur mycket ammunition som får köpas. Licens i form av ett "blue card" krävs inte längre, skriver sajten nevadacarry.org.

Tillstånd, som utfärdas av den lokala polisen, krävs bara för att inneha vapen som inte bärs synliga. Då måste personen vara minst 21 år gammal.

Bakgrundskontroller utförs när vapen köps. Personer som har dömts för brott där straffvärdet är längre än ett år får inte köpa vapen. Sedan den 1 augusti måste även majoriteten av alla privata försäljare göra bakgrundskontroller, skriver New York Times.

Det finns ingen väntetid mellan inköp av vapen och när det levereras, enligt BBC.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons