Nyheter

Nikki Haley vänder Trump ryggen

"Donald Trump har svikit oss."
Det slår Trumps tidigare – mycket lojala – FN-ambassadör Nikki Haley fast i en uppmärksammad intervju som publicerades på fredagen.
USA • Publicerad 12 februari 2021
USA:s tidigare FN-ambassadör Nikki Haley under valkampanjen i höstas. Arkivbild.
USA:s tidigare FN-ambassadör Nikki Haley under valkampanjen i höstas. Arkivbild.Foto: Matt York

– Jag tror inte på ett sådant scenario, säger Haley till Politico Magazine om möjligheten att Trump blir republikansk kandidat i 2024 års presidentval.

– Jag tror inte att han kan göra det. Han har sjunkit för djupt, fortsätter hon och säger att hon har tagit väldigt illa vid sig av Trumps beteende efter att han förlorade valet mot demokraten Joe Biden.

Siktar mot toppen?

Donald Trump är nu föremål för ett riksrättsåtal i kongressen under åtalspunkten "anstiftan till uppror". Åtalet bygger på hans felaktiga påståenden om fusk i presidentvalet och det tal Trump höll kort innan hans anhängare stormade Kapitolium den 6 januari.

Nikki Haley har tidigare varit republikansk guvernör för delstaten South Carolina. Det har tidigare spekulerats i att hon själv är mycket intresserad av kandidera till presidentposten i valet 2024. Hon har inte bekräftat den uppgiften. Men i den flera sidor långa och ingående artikeln i Politico Magazine slår intervjuaren fast att det är fullkomligt solklart att den nu 49-åriga Haley kandiderar 2024.

Även mediebolaget CNN är inne på samma spår och konstaterar att tidpunkten för Haleys avståndstagande från Donald Trump inte är någon tillfällighet. Trots hög popularitet bland kärnväljare är Trumps ställning inom Republikanska partiet efter händelserna den 6 januari tillräckligt försvagad att det är läge för Haley att ta tillfället i akt och kliva fram och positionera sig.

"Vi borde inte lyssnat"

Haley var FN-ambassadör mellan januari 2017 och december 2018. Hon var under den perioden och tiden som följde ytterst lojal med Donald Trump och hans politik.

Men nu låter det annorlunda.

– Vi måste erkänna att han svikit oss, säger hon om Trump.

– Han gick en väg som han inte borde ha gått och vi borde inte ha följt honom, vi borde inte ha lyssnat på honom. Och vi kan inte låta det någonsin hända igen.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.