Annons
Nyheter

NMR-ledare nekar till brott

Bland de omkring 20 personer som har anhållits efter nazistdemonstrationen i Göteborg finns NMR-ledaren Simon Lindberg. Han nekar till brott.
Göteborg • Publicerad 2 oktober 2017
Nordiska motståndsrörelsens (NMR) tågar i sin demonstration på lördagen.
Nordiska motståndsrörelsens (NMR) tågar i sin demonstration på lördagen.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Två åklagare i Göteborg har tagit itu med utredningarna kring det som hände vid demonstrationen i lördags. Utredningsläget uppfattas som gott.

– Det är en separat händelse med ett stort antal misstänkta, säger Per-Erik Rinsell, vice chefsåklagare.

Annons

Häktningsförhandlingarna för de omkring 20 personer som har anhållits misstänkta för våldsamt upplopp inleds på tisdag. En av de anhållna är Nordiska Motståndsrörelsens ledare Simon Lindberg.

Advokat Göran Insulan har utsetts till offentlig försvarare.

– Han förnekar brott och eftersom det pågår förundersökning är det sekretess och jag har inga ytterligare kommentarer, säger Insulan till GT.

Också fler av de andra anhållna meddelar att de nekar till brott enligt uppgifter till P4 Göteborg.

Advokat Arash Raoufi, som företräder en annan av de misstänkta, säger att hans klient har inställningen att han inte deltagit i något som kan betraktas som våldsamt upplopp.

Häktningsförhandlingar ska hållas inom fyra dygn efter anhållande och tiden att begära någon av de gripna häktad går ut efter lunch på onsdag.

En rad förhandlingar väntas i Göteborgs tingsrätt.

– Om det blir häktningsförhandlingar blir det för varje enskild person, säger Per-Erik Rinsell.

Flera polisanmälningar har också gjorts på grund av plakat som användes under den nazistiska demonstrationen, rapporterar Sveriges Radios Ekot.

På plakaten, som bars av personer i Nordiska motståndsrörelsens demonstrationståg, hängdes en rad politiker och journalister ut och kallades förbrytare. Polisanmälningarna har fått rubriceringen förtal.

Annons

Medieexperten och tidigare journalisten Willy Silberstein är en av dem som pekats ut.

– Det är ett led i deras försök att skrämma mig och andra som jobbar mot bland annat judehatet i Sverige, att vi ska vara rädda och tysta, säger han till Ekot.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons