Annons
Nyheter

Nöjesparker: Dyrare att hålla öppet än stängt

Coronaviruset • Publicerad 15 mars 2021
Nöjesparker som Liseberg och Gröna Lund får det svårt ekonomiskt om utrymmet per besökare begränsas till minst 20 kvadratmeter utomhus. Arkivbild.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Svenska nöjesparker är missnöjda med det utrymme per besökare som Folkhälsomyndigheten (FMH) satt som gräns för att få hålla öppet.

I ett remissyttrande till FHM skriver Svenska Nöjesparksföreningen att begränsningen en besökare per 20 kvadratmeter utomhus inte bygger på fakta.

Annons

"Föreskriften innebär att antalet tillåtna gäster blir mindre än break-even, vilket betyder att det kommer bli mer kostsamt att hålla parkerna öppna än att hålla stängt", säger Lisebergs vd Andreas Andersen i ett pressmeddelande.

I yttrandet skriver nöjesparkerna att förslaget gör att exempelvis Kolmården, som höll öppet under förra säsongen trots pandemi, får halverat besökarantal och att "det inte finns någon känd fakta som skulle innebära att utomhusverksamhet skulle vara mer riskfylld än inomhusverksamhet".

I inomhusmiljöer som gym, museer och köpcentrum ska varje besökare ha tio kvadratmeter att röra sig på och det får vara maximalt 500 personer samtidigt i lokalen.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons