Annons
Nyheter

Nordenledare möter Zelenskyj – ömsesidiga lovord

Statsminister Ulf Kristersson (M) och de andra nordiska statsministrarna har träffat Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i Helsingfors.
Presidenten tackar alla nordiska länder för deras stöd.
Politik • Publicerad 3 maj 2023
Sveriges statsminister Ulf Kristersson, Danmarks statsminister Mette Frederiksen, Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, Finlands president Sauli Niinistö, Islands statsminister Katrín Jakobsdóttir och Norges statsminister Jonas Gahr Støre i Helsingfors.Foto: Christine Olsson/TT

– Jag tackar Sverige och statsministern för ert starka ordförandeskap i EU och för er starka roll för att forma samarbete för att trygga freden i EU, säger Zelenskyj under en gemensam presskonferens.

Det finns inget politiskt hinder för Ukraina att gå med i Nato, säger Zelenskyj.

Annons

– Med hjälp av era länder kommer Ryssland att tvingas respektera sina gränser. Alla som är inblandade i kriget i Ryssland måste hållas ansvariga för sina handlingar, fortsätter Zelenskyj.

Gemensamt uttalande

De nordiska länderna har enats i ett gemensamt uttalande som även Zelenskyj berömmer.

De nordiska länderna fördömer återigen Rysslands olagliga invasion av Ukraina och framhåller att man kommer att fortsätta att stödja det utsatta landet så länge det behövs – politiskt, ekonomiskt och humanitärt.

– Det är viktigt att vi kan visa Ukraina också mer stöd, säger Islands statsminister Katrín Jakobsdóttir.

– Vi måste snabba på, ni behöver inte vårt stöd i framtiden, utan i dag, säger Danmarks statsminister Mette Frederiksen.

Oväntat besök

Zelenskyj inledde sitt besök med ett möte med Finlands president Sauli Niinistö. Han har även träffat landets avgående statsminister Sanna Marin samt Petteri Orpo som är på väg att bilda nästa finländska regering.

Vid en gemensam presskonferens med Niinistö sade Zelenskyj att syftet med resan helt enkelt är att samla mer stöd och uttryckte sin tacksamhet mot Norden. Finland håller på att skicka ett 15:e paket med militärt stöd – och mer är på gång.

– Men det handlar inte om antal paket här, ska jag vara ärlig så handlar det om hur många liv vi kan rädda. Det är därför jag är här, för att träffa partnerländer och för att de ska ge mer till oss, och för att vi ska få framgång i vår legitima motoffensiv, sade Zelenskyj.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons