Annons
Nyheter

Nordkorea försvarar ryska annekteringar

Nordkorea ställer sig bakom Rysslands annektering av ukrainsk mark och anklagar USA och dess allierade för att ägna sig åt "gangster"-beteende i sina försök att stoppa Moskva via FN.
Ukraina • Publicerad 4 oktober 2022
Jo Chol-Su. Arkivbild.
Jo Chol-Su. Arkivbild.Foto: AP/TT

Förra veckan meddelade president Vladimir Putin att man annekterat fyra områden i Ukraina efter att man iscensatt så kallade "folkomröstningar".

Från USA och väst har man avfärdat omröstningarna som en bluff och svurit att aldrig erkänna annekteringarna.

Annons

Men Jo Chol-Su vid det nordkoreanska utrikesdepartementet hävdar att det ryska förfarandet var fullt legitimt och "skedde i enlighet med FN-stadgan som slår fast principerna om folkens jämlikhet", säger han i ett uttalande, enligt den statskontrollerade nyhetsbyrån KCNA.

I fredags lade Ryssland in sitt veto mot ett USA-drivet förslag i FN:säkerhetsråd om att fördöma annekteringarna. Både Kina och Indien valde att avstå från att rösta, vilket innebar att Ryssland stod utan stöd.

Jo påstår dock att USA genom sitt förslag försökte "missbruka" säkerhetsrådet och att man ägnade sig åt "gangster-liknande" metoder i syfte att "kränka en stats suveräna rättigheter och grundläggande intressen".

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons