Annons
Nyheter

Nordkorea: Krig är oundvikligt

Nordkorea fortsätter att rasa mot USA.
"Frågan nu är: när bryter kriget ut?" heter det från den slutna diktaturen.
Nordkorea • Publicerad 7 december 2017
Nordkoreas diktator Kim Jong-Un inspekterar en robot, på en bild som tidigare släppts från den statliga nyhetsbyrån KCNA. Arkivbild.

Att Sydkorea och USA håller stora gemensamma militärövningar och amerikanska hot mot Pyongyang har gjort att ett krigsutbrott på den koreanska halvön är ett "etablerat faktum", säger en talesperson för Nordkoreas utrikesdepartement.

Annons

"Frågan nu är: när bryter kriget ut?" säger talespersonen i ett uttalande som levereras via den statliga nyhetsbyrån KCNA.

"Vi önskar inte ett krig men kommer inte att gömma oss från det, och skulle USA missbedöma vårt tålamod och tända gnistan till ett kärnvapenkrig kommer vi att se till att USA betalar dyrt genom våra mäktiga kärnvapen som vi konsekvent har förstärkt".

Spänningarna på den koreanska halvön har ökat markant de senaste månaderna. Förra veckan förklarade sig Nordkorea vara en kärnvapenmakt sedan landet testat en ny typ av interkontinental ballistisk robot som sägs kunna nå hela USA.

På måndagen inledde USA och Sydkorea en gemensam militärövning, vilket Nordkorea även tidigare fördömt och kallat länderna "krigshetsare".

Den amerikanske presidenten Donald Trumps säkerhetsrådgivare HR McMaster sade i helgen att risken för krig "ökar varje dag".

Samtidigt befinner sig Jeffrey Feltman, FN:s ansvarige för politiska frågor, i Nordkorea för ett fyra dagar långt besök. Feltman, som är amerikansk medborgare, är den första personen i sin ställning att besöka Pyongyang sedan 2012.

Under onsdagen träffade han vice utrikesminister Pak Myong-Guk i den nordkoreanska huvudstaden Pyongyang. De diskuterade "bilateralt samarbete och andra frågor av gemensamt intresse", enligt KCNA.

KB/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons