Annons
Nyheter

Nordmark: Januariavtalet spricker inte på las

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) tror inte att regeringens samarbete med Centerpartiet och Liberalerna havererar på bråk om arbetsrätten.
Men då krävs att ändringar görs i utredningsförslagen så att arbetsgivare inte gynnas lika mycket.
Politik • Publicerad 2 juni 2020
Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) tror att regeringens samarbete med Centerpartiet och Liberalerna ska överleva striden om arbetsrätten.
Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) tror att regeringens samarbete med Centerpartiet och Liberalerna ska överleva striden om arbetsrätten.Foto: Ali Lorestani/TT

– Jag tror inte att det spricker på det här, säger Nordmark och påminner om att bollen nu ligger hos fack och arbetsgivare så att politikerna slipper att gå vidare med utredningens förslag.

Misslyckas de ska nog politiken ändå genomföra lagstiftning. Men då krävs att ändringar görs i utredningsförslagen för att upprätthålla nödvändig balans i makt mellan fack och arbetsgivare, hävdar Nordmark.

Ändrar balans

Annons

Hon anser att utredaren tiltar balansen till arbetsgivarens fördel. Följden kan bli ökade konflikter på arbetsmarknaden och krav på kompensation som skulle underminera den svenska modellen för arbetsmarknaden.

– Vi (regeringen, C och L) har goda förutsättningar att få till stånd en slutprodukt som stämmer överens med det som vi enades om i januariavtalet och i direktiven till utredningen, säger Nordmark till TT.

På frågan om vad hon vill förhandla om inför en eventuell lagändring säger att hon att flera utredningsförslag går för långt på arbetsgivarnas väg.

– Totalt sett så ser jag att det är slagsida till arbetsgivarens fördel, det handlar om väldigt långtgående undantag från turordningsreglerna och möjligheten att man inte ska kunna ogiltigförklara en uppsägning i företag med upp till 15 anställda, säger Nordmark.

Glöm förhandlingar

Centerpartiet och Liberalerna har redan hunnit säga flera gånger att det inte finns något att förhandla om. Januariavtalet säger att utredningens förslag ska genomföras om fack och arbetsgivare misslyckas med att bli överens om förändringar i turordningsreglerna och lagen om anställningsskydd.

Vad är Eva Nordmarks starkaste argument för att få C och L förhandlingsvilliga?

– Utifrån de remissvar vi får och den debatt som nu följer är det viktigt att vi alla är lyhörda och inte lättvindigt ändrar i arbetsrätten, säger hon.

Utredningen ska skickas ut på remiss snart, med svarstid på minst tre månader. Ungefär samtidigt som svaren kommer in, i höst, är det tänkt att fack och arbetsgivare ska ha gjort upp om något som gör att politikerna kan lägga sina lagförslag på hyllan.

Annons

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons