Annons
Nyheter

Norge lämnar tillbaka stenåldersyxa

Norge ska lämna tillbaka en stenåldersyxa till den svenska ambassadören vid en stor ceremoni i Oslo.
Yxan – som köptes på en nätauktion – har varit föremål för en stor rättsprocess som avgjordes i Norges högsta domstol.
Norge • Publicerad 6 december 2017

En norsk man som samlat på fornföremål dömdes i somras till två veckors fängelse av Norges högsta domstol.

I husrannsakan hemma hos mannen hittades bland annat en yxa från stenåldern som visade sig vara ett svenskt kulturföremål. Den hade han köpt på en svensk nätauktion – men utan tillstånd för att föra ut den från landet.

Annons

Den 13 december kommer den svenska ambassadören i Norge, Axel Wernhoff, att ta emot yxan vid en ceremoni i Oslo.

Anledningen: En dom i norska HD utgör den första prövningen av EU:s nya återlämnandedirektiv, som omfattar även EES-landet Norge, där länder ska återbörda inhemska kulturföremål till varandra.

– Direktivet har kommit till av det som IS har gjort när de har plundrat i Syrien och Irak, efter att FN markerat mot risken för att föremål som förs ut används för att finansiera terrorism, säger Emil Schön, presstalesperson för Riksantikvarieämbetet, till TT.

– Då har det spillt över i att man organiserat sig i Norden för att se hur det ser ut med inhemska föremål som förs ut och säljs över gränserna.

Myndigheten hoppas att det norska rättsfallet kan tjäna som varnande exempel.

– Man måste ha utförseltillstånd för den här typen av föremål och vi hoppas att kunskapen ska öka så att man inte aningslöst exporterar, säljer eller tar ut föremål som inte får lämna landet, säger Emil Schön.

.

Martin Mederyd Hårdh/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons