Nyheter

Norge och USA tecknar nytt försvarsavtal

USA/Norge • Publicerad 16 april 2021
Norges utrikesminister Ine Eriksen Søreide.
Norges utrikesminister Ine Eriksen Søreide.Foto: Berit Roald/NTB/TT

Norge och USA har tecknat ett nytt försvarsavtal som gör det möjligt för USA att investera i militär infrastruktur vid fyra försvarsanläggningar i landet.

Avtalet beskriver även villkoren för förflyttning av amerikansk militärpersonal inom Norge, vidgar undantaget från visumkrav till att även omfatta civilpersoner samt ger amerikanska myndigheter företräde att hantera lagöverträdelser bland sin personal.

Norge, som är medlem i försvarsalliansen Nato, har vägrat att tillåta andra länder att etablera permanenta militärbaser på dess mark i fredstid, för att undvika att provocera grannlandet Ryssland.

– Det här är inte en överenskommelse om flygplan eller soldater, men en överenskommelse som underlättar amerikanska militära verksamheter i Norge, säger utrikesminister Ine Eriksen Søreide.

– Det kommer inte på fråga att öppna baser för utländska stridande soldater under fredstid, fortsätter hon.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.