GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Norges Bank siktar på 3 procent i styrränta

Norges centralbank höjer styrräntan med 50 punkter (0,50 procentenheter) till 2,25 procent. Siktet är inställt på att fortsätta höja räntan till omkring 3 procent i vinter.
Ekonomi • Publicerad 22 september 2022
Norges centralbank, med chefen Ida Wolden Bache, höjer räntan. Arkivbild
Norges centralbank, med chefen Ida Wolden Bache, höjer räntan. ArkivbildFoto: Heiko Junge NTB/TT

Den norska kronan backade ett öre mot den svenska efter beskedet och kostar nu 1:06 kronor på valutamarknaden.

Räntebeskedet från Oslo kommer sedan en lång rad andra centralbanker höjt räntan ovanligt mycket på senare tid, även Riksbanken, som höjde styrräntan med rekordstora 100 punkter i tisdags.

I räntebeskedet flaggar centralbanken för att det troligen blir en räntehöjning till i november.

"Prisökningarna ligger klart över vårt mål på 2 procent", skriver centralbankschefen Ida Wolden Bache i en kommentar.

Inflationen i Norge uppmättes till 6,5 procent i augusti. Rensat för avgiftshöjningar och energi låg den på 4,7 procent.

"Det är särskilt priserna på matvaror som har tryckt upp prisökningstakten i sommar, men också priserna på en rad andra varor och tjänster har ökat mer än normalt" skriver centralbanken i sin penningpolitiska rapport.

Norges Bank var vid en internationell jämförelse tidigt ute med att börja strama åt penningpolitiken redan i fjol och har med torsdagens höjning höjt styrräntan från noll till 2,25 procent på ett år.

Svenska Riksbankens styrränta ligger jämförelsevis på 1,75 procent, med en augustiinflation på 9 procent.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.