Annons
Nyheter

EU:s största länder stoppar Astra-vaccinering

Europas största länder stoppar tillfälligt distributionen av Astra Zenecas vaccin mot covid-19. Sverige väljer motsatt väg.
WHO rekommenderar fortsatta vaccinationer med bolagets produkt, men ska diskutera vaccinets säkerhet på tisdagen.
Coronaviruset • Publicerad 15 mars 2021
Frankrikes president Emmanuel Macron meddelar att landet tillfälligt stoppar distributionen av Astra Zenecas vaccin.
Frankrikes president Emmanuel Macron meddelar att landet tillfälligt stoppar distributionen av Astra Zenecas vaccin.Foto: Stephane Mahe/AP/TT
Astra Zenecas covid-19-vaccin. Arkivbild.
Astra Zenecas covid-19-vaccin. Arkivbild.Foto: Alessandra Tarantino/AP/TT

Besluten om Astra Zenecas vaccin, på grund av misstankar om att vaccinet kan orsaka blodproppar, splittrar både Europa och delar av den övriga världen.

Sverige väljer att fortsätta en "säkerhetsutredning om Astra Zenecas vaccin". I ett uttalande skriver Läkemedelsverket att denna "utredning har pågått intensivt sedan slutet av förra veckan efter rapporter om misstänkta biverkningar om blodpropp och blödning hos individer som vaccinerats med Astra Zenecas vaccin mot covid-19".

Annons

Beskedet bekräftas av Läkemedelsverkets pressavdelning. Verkets tillförordnade generaldirektör hade inte möjlighet att kommentera beskedet.

Stora länder stoppar

Därmed väljer Sverige att gå stick i stäv med de största länderna i Europa, varifrån besked kom slag i slag på måndagen om tillfälligt stopp av vaccinering med det aktuella vaccinet.

Tysklands hälsodepartement beslutade på måndagen att frysa vaccineringen med Astra Zenecas vaccin.

Frankrikes president Emmanuel Macron meddelar att distributionen av vaccinet stoppas tillfälligt, i väntan på EU:s läkemedelsmyndighet EMA:s ståndpunkt i frågan, skriver nyhetsbyrån Reuters. EMA ska avhandla frågan i ett möte på torsdag.

Även Italien stoppar distributionen, rapporterar nyhetsbyrån AFP. Spanien avbryter vaccinering med Astra Zenecas vaccin i minst 15 dagar enligt hälsominister Carolina Darias, skriver Reuters.

Portugal liksom Slovenien avbryter också tillfälligt vaccineringar med Astra-vaccin i väntan på besked från EMA.

Tidigare har bland andra Danmark, Norge, Irland, Island och Bulgarien stoppat distributionen.

Indonesien meddelar också att distributionen avbryts tillfälligt.

WHO saknar bevis

Världshälsoorganisationen WHO går ut med en uppmaning att inte stoppa distributionen och vaccineringen på grund av rädsla för biverkningar.

– Det finns inte bevis i dag för att dessa händelser har orsakats av vaccinet, och det är viktigt att vaccinationsinsatserna fortsätter så att vi kan rädda liv, säger WHO:s talesperson Christian Lindmeier enligt Reuters.

Annons

Världshälsoorganisationens experter ska mötas på tisdagen för att diskutera Astra Zeneca-vaccinets säkerhet.

– WHO:s rådgivande kommitté om vaccinsäkerhet har studerat tillgänglig data, och står i nära kontakt med EMA, säger WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus på en presskonferens.

EMA, som tidigare meddelat att antalet blodproppar som rapporterats inte har varit högre för gruppen som fått vaccin jämfört med befolkningen som helhet, skriver i ett uttalande på måndagen att fördelarna med vaccinet fortfarande uppväger riskerna, rapporterar AFP.

Misstänkta kopplingar

Danmark och Norge har haft enstaka rapporter om misstänkta kopplingar mellan vaccinet och olika biverkningar. Norge meddelar att man undersöker ett dödsfall där en kvinna som fått vaccinet har avlidit efter en blodpropp i hjärnan.

Den avlidna kvinnan, som var under 50 år, var en av tre sjukvårdsanställda i Norge som nyligen lades in på sjukhus på grund av blodproppar. Alla tre hade fått Astra-vaccinet, men det finns inte något bevisat samband mellan vaccinationerna och deras sjukdomsförlopp, rapporterar nyhetsbyrån NTB.

En fjärde sjukvårdsanställd lades in på sjukhus på måndagen med blodpropp i Norge. Personen beskrivs som "tidigare frisk" och uppges ha fått en vaccindos för "ett par veckor sedan", skriver NTB.

I Nederländerna, som också stoppat distributionen, rapporteras om tio sjukdomsfall där blodproppar potentiellt skulle kunna vara biverkningar av vaccinet.

Det brittisk-svenska läkemedelsbolaget Astra Zeneca säger i ett uttalande att man samarbetar med nationella och europeiska myndigheter och räknar med att en bedömning står klar i slutet av veckan.

"Oavsett vad som ligger bakom dessa händelser är det väldigt sorgligt när människor blir allvarligt sjuka. Vi har respekt för att varje enskilt lands expertmyndighet måste göra sina egna bedömningar baserade på lokala förutsättningar", skriver läkemedelsbolaget i ett uttalande.

Astra Zeneca beräknar att "ungefär 17 miljoner människor i EU och Storbritannien" har fått deras vaccin. Bolaget skriver vidare att "antalet fall av blodproppar som rapporterats i denna grupp är lägre än de hundratals fall som skulle förväntas i en grupp av den storleken."

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons