Annons
Nyheter

Northvoltfabrik i Tyskland får statligt stöd

Northvolts satsning i norra Tyskland får nu statligt stöd.
Samtidigt öppnar den svenska batteritillverkaren för en fabrik även i Nordamerika.
Ekonomi • Publicerad 12 maj 2023
Northvolt bygger i Tyskland. Arkivbild.
Northvolt bygger i Tyskland. Arkivbild.Foto: Axel Hilleskog/SvD/TT

Northvolt går vidare med satsningen på en fabrik i tyska Heide, i delstaten Schleswig-Holstein.

I ett gemensamt pressmeddelande skriver företaget och Tysklands regering att anläggningen ska skapa 3 000 jobb och årligen tillverka battericeller till cirka en miljon fordon.

Annons

Hur mycket stöd det handlar om är ännu oklart och finansieringen måste också få grönt ljus av EU-kommissionen.

"De nästa stegen"

I ett pressmeddelande framhåller regeringen att stödet ges i en tid av "ökande global konkurrens".

"Vi har förhandlat med Northvolt i nästan ett år", säger närings- och klimatministern Robert Habeck i en kommentar.

Enligt Habeck har samtalen mellan de inblandade parterna kommit så långt att nästa steg i processen kan tas. Där ingår bland annat fortsatt dialog med EU-kommissionen.

Garantierna från regeringen blev avgörande för Northvolt.

"Med stödet från regeringen har Northvolt bestämt sig för att ta de nästa stegen mot en expansion i Heide", säger Peter Carlsson, Northvolts vd, i pressmeddelandet.

Expansion i USA?

Utöver godkännande av EU-kommissionen krävs bland annat olika förberedande arbeten på det tänkta fabriksområdet och ett slutgiltigt bygglov. Enligt Northvolt är planen att leveranserna från fabriken kan börja under 2026.

Innan Northvolt bestämde att gå vidare med etableringen i Tyskland var en fabrik i Nordamerika aktuell. Där finns både kunder och leverantörer, och dessutom möjligheter till stora klimatstöd. Men så ville EU svara upp mot USA:s lockbeten, och ändrade reglerna.

Samtidigt som Nortvolt nu först vill satsa i Tyskland kan det även bli aktuellt med en fabrik i USA eller Kanada så småningom. Ett beslut från Northvolt väntas inom de närmaste månaderna.

– Vi bedömer möjligheten att bygga fabriker i både Europa och i Nordamerika, säger Anders Thor, talesperson för Northvolt.

Rättad version: I en tidigare version fanns en felaktig uppgift om antal fabriker.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons