Nyheter

Nu bromsar villapriserna in

Det nya bostadsåret har inletts med stigande priser på bostadsrätter. Däremot stannar utvecklingen för villamarknaden upp.
Bostad • Publicerad 5 februari 2021
Reklam för ett mäklarföretag utanför Sveriges Riksbank vid Brunkebergstorg i Stockholm. Arkivbild.
Reklam för ett mäklarföretag utanför Sveriges Riksbank vid Brunkebergstorg i Stockholm. Arkivbild.Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Den senaste mätningen från Svensk mäklarstatistik visar på en splittrad prisbild när det gäller bostadsmarknaden. Såväl på Stockholms- som Göteborgsmarknaden liksom i ett riksperspektiv stiger bostadsrättspriserna med en procent under den senaste månaden.

"Det är den fortsatt höga efterfrågan på stora bostäder som främst driver upp priserna. Många som redan äger sitt boende har inte påverkats av den ekonomiska osäkerheten under pandemin", säger Marcus Svanberg, vd på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling, i ett pressmeddelande.

För tredje månaden i rad stod dock villapriserna stilla i riket medan det noteras en uppgång i Stockholm respektive Göteborg på en procent.

Fredrik Kullman, vd för Bjurfors Stockholm, ser det som ett tecken på att priserna nu är på väg att stabiliseras.

"Vi ser fortfarande att många bostäder säljs till ett högre pris än förväntat, men budpremien ökar inte längre lika mycket. Om detta är temporärt eller om det är på väg att bli bättre balans mellan köpare och säljare återstår att se", säger han i ett pressmeddelande.

Under årets första månad såldes 2 900 villor och 9 100 bostadsrätter, något lägre än under samma period 2020 men fler än 2019.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.