Nyheter

Nu drar snöovädret in – stora mängder väntas

Upp till 50 centimeter snö väntas falla i snöovädret över östra Hälsingland och Västernorrland.
Skolor i flera kommuner håller stängt.
Väder • Publicerad 1 februari 2018
Foto: Michael Dwyer

Under sen kväll och tidig natt har snöfallet och vinden tilltagit.

– I Birsta och Nolby (i Sundsvall) ser vi på kamerorna att snön går mer på "tvärsan". På Höga kusten-bron blåser det 24–25 sekundmeter och på Sundsvallsbron uppåt en 19–20, så det börjar tillta, säger Jonny Törnberg, vägtrafikledare vid Vägtrafikledning Nord, till TT vid 01.30.

Landsbygdstrafik och skolbussar har ställts in i flera av kommunerna som väntas drabbas värst av snöovädret.

Hudiksvalls kommuns krisorganisation har gått upp i beredskapsläge efter ett krismöte med bland annat länsstyrelsen och försvarsmakten, skriver Hela Hälsingland.

SMHI har utfärdat en klass 2-varning för snöfallet som kommer att vara som kraftigast under torsdagsmorgonen och förmiddagen. En klass 2-varning innebär mycket besvärligt väder som kan innebära fara för allmänheten.

Under onsdagskvällen har snön haft lite regninslag längs Hälsingekusten och upp emot Medelpad.

– Det förekom under kvällen men nu vrider vinden från sydost upp mot ost och ökar samtidigt. Då övergår det i ren snö, säger Inga-Lill Nordin, meteorolog vid SMHI, strax före klockan 01.

Hårda vindar kan förvärra läget med drivsnö och dålig sikt.

– Längs kusten har vi hård vind längs kustbandet, annars är det frisk ostlig vind. Det kommer att snöa hela torsdagen, det är bara att ställa in sig på det, säger hon till TT.

Stora mängder snö, 30–50 centimeter, beräknas falla över de östra delarna av Hälsingland och Västernorrlands län där läget är som värst.

Snöfallet kommer att fortsätta hela torsdagen samtidigt som vinden vrider snarare blir nordostlig, men den kommer att avta långsamt under torsdagseftermiddagen och -kvällen.

– Det fortsätter att snöa hela torsdagen ut. Morgonen och förmiddagen är som värst, sedan vrider vinden upp mot nordost och det kommer att fortsätta snöa ihållande under eftermiddagen också, säger Inga-Lill Nordin.

Även under torsdagskvällen väntas snö, om än i mindre omfattning.

KB/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.