Annons
Nyheter

Kent Ekeroth (SD) frias av hovrätten

Svea hovrätt friar SD-politikern Kent Ekeroth från ringa misshandel, efter ett bråk i en krogkö i Stockholm. Tidigare dömdes han som skyldig i tingsrätten.
Publicerad 1 december 2017

Men även om han nu ses som oskyldig, kan ärendet få konsekvenser för hans framtid inom partiet.

Annons

Tidigare dömde tingsrätten Ekeroth till 60 dagsböter à 640 kronor, sammanlagt 38 400 kronor, för ringa misshandel.

Sverigedemokraterna har tidigare gjort klart att Ekeroth kommer att uppmanas att lämna riksdagen om han fälls. Men även vid en friande dom bör han lämna sin plats i justitieutskottet, anser partiledaren Jimmie Åkesson.

– Även om han inte döms så är förtroende ändå skadat, han har ju hamnat i liknande händelser förr, har Åkesson sagt.

Fallet handlar om ett bråk i en krogkö vid Stureplan i centrala Stockholm i november förra året. En övervakningskamera fångade händelsen och visar hur Kent Ekeroth blir nekad inträde till nattklubben och hamnar i bråk på vägen därifrån.

Samtliga parter har varit överens om att Kent Ekeroth har utdelat ett slag mot en man i kön. Men Kent Ekeroth har hävdat att han handlat i självförsvar, efter att han tagit emot dödshot och slag.

Detta är något målsägaren i ärendet har förnekat. Mannen har vittnat om att han sa något i stil med "hade du kul med järnröret" när Ekeroth passerade honom, varpå denne tog tag i mannens arm och slog honom.

Erika Nekham/TT

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons