Annons
Nyheter

Familjens hopp efter sju år – mord kan lösas

Mordet på 17-åriga Emilie Meng, som försvann en sommarnatt 2016, har inte lämnat många danskar oberörda.
Nu finns en mordmisstänkt: Samma 32-åring som nyligen misstänks ha fört bort och våldtagit en 13-årig flicka.
Danmark • Publicerad 2 maj 2023
Minneshögtid i Korsør, Danmark, för 17-åriga Emilie Meng den 29 december 2016, fem dagar efter att hon hittats mördad i en sjö. Arkivbild.
Minneshögtid i Korsør, Danmark, för 17-åriga Emilie Meng den 29 december 2016, fem dagar efter att hon hittats mördad i en sjö. Arkivbild.Foto: Rene Lind/Scanpix Danmark/NTB/TT
Emilie Meng försvann 2016 från Korsør, samma ort som den 13-åriga flickan hittades i efter att ha blivit bortrövad från Kirkerup den 15 april i år. I Borup hittades kvarlevorna efter Emlie Meng ett halvår efter försvinnandet..
Emilie Meng försvann 2016 från Korsør, samma ort som den 13-åriga flickan hittades i efter att ha blivit bortrövad från Kirkerup den 15 april i år. I Borup hittades kvarlevorna efter Emlie Meng ett halvår efter försvinnandet..Foto: Johan Hallnäs

– Det är en stor lättnad att det nu finns en misstänkt i utredningen om Emilie Meng, säger advokat Mai-Brit Storm Thygesen till danska TV2.

– Det är klart att det är en lättnad, det måste det vara för hela Danmark att man har nått ett steg längre.

Annons

Hon är målsägandebiträde till den mördade tonåringens mamma och har tidigare riktat svidande kritik mot polisutredningen.

Emilie Meng hade varit ute och festat med kompisar i närbelägna Slagelse. De tog tåget tillbaka mot Korsør och vid fyratiden på söndagsmorgonen den 10 juli 2016 skildes de åt vid stationen. Kompisarna skulle ta en taxi, men Emilie Meng skulle gå hem till fots, en sträcka på cirka två kilometer.

Förmiddagen därpå skulle hon sjunga med kyrkokören i Korsørs kyrka, men då var Emilie Meng spårlöst försvunnen.

Misstag i kaosfas

Ett halvår senare, på julafton 2016, hittades hennes kvarlevor i en sjö vid Borup sex mil bort. Polisen tror att hon hade dumpats där kort tid efter försvinnandet från stationen i Korsør, men har famlat i blindo i mördarjakten.

I efterhand har polis tillstått att det tog för lång tid innan rätt åtgärder vidtogs i inledningsfasen. Det rådde osäkerhet om 17-åringen råkat ut för en olycka, blivit utsatt för ett brott eller försvunnit frivilligt.

Polisinspektör Kim Kliver sade i en intervju med tidningen BT 2017 att det inledningsvis var en "kaosfas".

– Det skulle vara fel att säga att polisen i en sådan kaosfas inte begår misstag. Det gör vi, sade han.

Mammans målsägandebiträde har i intervjuer hävdat att polisarbetet präglades av semesterbemanning och pekat på flera misstag.

När den 13-åriga flickan försvann den 15 april i Kirkerup och dagen därpå hittades i fångenskap hemma hos en 32-årig man i Korsør var Mai-Britt Storm Thygesen snabbt ute och krävde att polisen måste undersöka kopplingar till mordet på Emilie Meng.

Dna-topsad och förhörd

Det visade sig att 32-åringen långt tidigare hade varit intressant för mordutredarna. Han var en av totalt 1 450 personer som blivit dna-topsad och hörd i utredningen, eftersom han 2016 ägde just en sådan bil som fångats på övervakningskamera nära Korsør station vid tidpunkten för Emilie Mengs försvinnande.

Annons

Den 17 april häktades han som misstänkt för att ha fört bort och våldtagit den 13-åriga flickan och den 25 april beslagtogs 32-åringens gamla bil, som nu ägdes av en familj i Slovakien. Polisen medger att eventuella spår i bilen kan ha gått förlorade efter så många år, men Emilie Mengs anhöriga har fått upp hoppet om att mordet ska kunna lösas.

Mormodern säger till TV2 att åren efter mordet har varit som en mardröm.

– Det skulle betyda så mycket för hela familjen om vi kunde få sätta punkt.

Fakta: Misstänkt för brott mot tre flickor

Den 32-årige mannen är misstänkt för brott mot tre olika flickor:

En 13-årig flicka som försvann lördagen den 15 april 2023 när hon var ute och delade ut tidningar i Kirkerup vid Sørbymagle på Själland, sydväst om Köpenhamn. Dagen därpå hittades hon tillfångatagen hemma hos 32-åringen i Korsør. Han är misstänkt för olaga frihetsberövande och våldtäkt och har gjort vissa medgivanden. I en första omgång är han häktad till den 11 maj.

En 15-årig flicka som blev överfallen vid en skola i Sorø den 8 november 2022. Hon hotades med kniv och tvingades ner på marken. Hon kämpade emot och till slut gav gärningsmannen upp och sprang därifrån.

En 17-årig flicka, Emilie Meng, som försvann från Korsør tidigt på morgonen den 10 juli 2016. Kvarlevorna efter henne hittades i en sjö vid Borup av en privatperson som var ute på hundpromenad på julafton 2016.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons