Annons
Nyheter

Nu kommer vårljuset – och det går snabbt

Nu rusar vi mot ljusare tider. Speciellt om du bor i den norra delen av landet, där man i nuläget kan vänta en timme mer dagsljus per vecka.
Väder • Publicerad 6 februari 2022
Foto: Johan Hallnäs/TT
Kirunaborna kan efter denna vecka vänta nästan en timmes mer dagsljus. Arkivbild.Foto: Karin Wesslén / TT

Om du är en av dem som har saknat dagsljuset under de mörka höst- och vintermånaderna kommer ett glädjande besked.

Det är nämligen under denna tid på året, i slutet av januari och i februari, som dagslängden ökar som mest, sett i minuter med dagsljus.

Annons

Om du bor i norra Sverige kan det handla om så mycket som runt tio minuter mer dagsljus om dagen, eller lite mer än en timme i veckan. Söderut i landet kan det röra sig om 5–7 minuter mer ljus dagligen, eller en dryg halvtimme per vecka.

– Det är väldigt stora skillnader i olika delar av landet. Allra längst upp i norr går solen inte upp alls under en period, under december och januari, säger Therese Fougman, som är meteorolog på SMHI.

Morgondagen kommer för Kirunabornas del att vara åtta minuter längre sett till dagsljus. Söderut i Malmö kommer invånarna att få fyra minuter mer dagsljus.

I januari och februari ökar antalet minuter med ljus som mest intensivt, för att sedan plana ut framåt mars och april.

– Men i norr fortsätter det att öka och ända fram till sommaren, då går inte solen ner under en period, säger Therese Fougman.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons