Annons
Nyheter

Nu ska Stenbrohult skyddas

En mängd hotade arter, bokskog, mal, mossor och sumpmark. Allt ryms i området kring Stenbrohult som nu föreslås bli naturreservat.
- Vi vill få till en långsiktigt skydd, säger Einar Johansson vid länsstyrelsen.
Nyheter • Publicerad 15 mars 2006
Foto: 

Efter år av diskussioner, inventeringar och tillfälliga reservat ligger länsstyrelsens reservatsförslag slutligen klart för de känsliga naturområdena i Stenbrohult. 86 rödlistade, hotade, växter och djur har hittats i området. Bara antalet är ovanligt stort, dessutom finns vissa av de funna insekterna bara just här och ingen annanstans.

- Stora områden är nyckelbiotoper och värdekärnor, alltså områden som har högt värde för många arter, förklarar naturvårdshandläggare Einar Johansson.

Annons

Tillfällig reservat

Inventeringarna har lett till att länsstyrelsen har riktat in sig på ett område längre söderut än det som omfattades av ett tidigare tillfällig reservat.

Totalt är det 167 hektar som föreslås omfattas av skyddsåtgärderna. Men för en stor del av marken pågår diskussioner med markägarna om så kallat naturvårdsavtal istället för naturreservat och i så fall blir själva reservatet ett uppsplittrat område på 99 hektar.

Oavsett vilket ska dock skötseln bli densamma, enligt de skötselavtal och skötselplaner som upprättas.

- De markägarna som går med på naturvårdsavtal får stå för skötseln själva, men får ingen ersättning.

Markägare som omfattas av reservatet får däremot en engångsersättning som ska motsvara förlorade intäkter plus marknadsvärde. Skötseln tas hand om av en förvaltare, på förslag är skogsstyrelsen.

Väckt diskussion

Einar Johansson sticker inte under stol med att både ersättningsfrågan och de inskränkningar för markägarna som ett reservat medför har väckt diskussioner.

- Det har varit mycket bråk. Det är det nästan alltid med reservat.

En del markägare vill själva fortsätta sköta marken som de gjort på ett bra sätt i alla tider och menar att deras barn kommer att ta över där de slutar.

Annons

- Men vi vill ha ett långsiktigt skydd oavsett vem som äger marken.

Förslaget är nu skickat på remiss till markägare, kommun, föreningar och andra berörda. Einar Johansson räknar med många synpunkter, men hoppas på beslut i september eller oktober och invigning lagom till Linnéjubileet nästa år.

- Det vore kalas.

Jenny Walde
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons